Przepis na żurek staropolski

    Żurek staropolski to danie, które uwielbiamy od stuleci. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę. Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i radości. Czy nie tak pachniało twoje dzieciństwo?

    Przygotuj:

    • 40 dag białej kiełbasy
    • 30 dag wędzonego boczku
    • 20 dag wędzonej kiełbasy
    • marchewkę
    • seler
    • por
    • pół l zakwasu na żur
    • łyżka smalcu
    • śmietanę
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • majeranek
    • sól
    • pieprz

    Krok 1
    By ugotować żurek staropolski, musisz mieć odpowiednie warzywa. Obierz więc i pokrój seler i marchew. Następnie zalej warzywa litrem wody, dodaj białą kiełbasę, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj wszystko 30 minut.

    Krok 2
    Jak widzisz to będzie żurek z białą kiełbasą. Wyjmij ją z wody, przestudź i pokrój w plasterki.

    Krok 3
    Pora na wędzoną kiełbasę i boczek, pokrój je w paski i zarumień na smalcu. Po chwili dodaj posiekany por. Podsmaż go, a następnie razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą i białą kełbasą dodaj do pysznej zupy.

    Krok 4
    Żurek staropolski już prawie gotowy. Pozostało ci tylko wlać zakwas, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i gotować 15 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i zabiel śmietaną. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Patelnia serce
    Uwielbiam gadżety kuchenne, a Wy? Zarówno te użyteczne, jak i kompletnie...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...

    Ostatnie komentarze