Przepis na żołądki drobiowe

    Jedzenie żołądków, podobnie jak i innych rodzajów podrobów, spotyka się ze skrajnymi emocjami. Przeciwnicy ich jedzenia stawiają nieraz wiele argumentów przemawiających za rezygnacją ze spożywania tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Z jednej strony weganie i wegetarianie wskazują na pobudki etyczne. Z drugiej natomiast przywoływane są powody, jakie określić można mianem estetycznych. Druga ze wskazanych grup, kierując się emocjami, odmawia sobie jedzenia tej wyśmienitej potrawy, często rezygnując z niej nawet bez skosztowania choćby porcji. Poniższy artykuł opisuje nie tylko zalety jedzenia podrobów, lecz także sposób przyrządzenia żołądków drobiowych.

    Żołądki drobiowe

    Jedzenie podrobów niesłusznie cieszy się coraz mniejszą popularnością. Można doszukiwać się wielu powodów takiego stanu rzeczy. Należy jednak pamiętać, że podroby łatwiej zdobędą grono entuzjastów, jeżeli zostaną w odpowiedni sposób przyrządzone i podane.
    Do podrobów zlicza się między innymi produkty, z których można przygotować tak wykwintne dania jak: zupa flaczki, ozorki w sosie chrzanowym, galaretkę z nóżkami, ale także pasztet, kaszankę czy salceson.

    Każdy rodzaj podrobów posiada specyficzne właściwości smakowe, a także sposób przygotowania. Podobne do żołądków drobiowych wartości smakowe mają przedżołądki, flaki oraz płuca. Z tego też powodu mogą być one mieszane lub zastępowane przez siebie. Z łatwością na przykład przyrządzić możemy zupę typu flaczki z żołądków. Taka zamiana może sprawić, że potrawa nabierze nowego wyrazu. Zanim jednak zapoznamy się z przepisem na żołądki, należy zastanowić się, czy warto uwzględniać dania z nich przyrządzone w naszej diecie. Okazuje się, że mogą one przynieść wiele korzyści dla zdrowych i młodych osób. Ci, którzy borykają się z jakąś chorobą, zwłaszcza jeżeli ma to związek z nadciśnieniem lub chorobą wieńcową, powinni zrezygnować z jedzenia podrobów w ogóle, ponieważ podroby zawierają dość dużo cholesterolu. Zdrowe osoby bez jakiegokolwiek ryzyka mogą sięgać po potrawy z żołądków, bo kryje się w nich sporo wysokowartościowego białka, witamin, minerałów, a także elastyny i kolagenu. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić żołądki.

    Jak zrobić żołądki?

    Do przyrządzenia żołądków drobiowych w sosie koperkowym potrzebujemy:

    • 0,5 kg żołądków drobiowych,
    • 3 duże cebule,
    • śmietana do sosu,
    • łyżka mąki,
    • koper świeży,
    • olej,
    • pieprz,
    • sól.

    Żołądki należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki, lecz tak, by potrawa nie utraciła konsystencji.

    Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w kostkę. Następnie należy ją zrumienić na oleju, a następnie dodać do niej żołądki. Po upływie kilku minut mięso wraz z cebulą i wytopionym sosem należy przelać do garnka z dodatkiem gorącej wody i odrobiny soli. Mięso powinno się dusić do czasu, aż zmięknie.

    Kiedy żołądki będą miękkie, należy doprawić je solą i pieprzem do smaku. Następnie trzeba umyć koperek i drobno go posiekać. Śmietaną i mąką należy zaprawić potrawę, dodając ilości wskazanych produktów zgodnie z własnymi gustami. Na koniec do potrawy dorzuca się posiekany koperek i jeszcze chwilę gotuje.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Podroby są pyszne, Mniam!

    Te żołądki w sosie koperkowym są poprostu przepyszne ;) polecam

    ten przepis jest boski

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze