Przepis na żołądki drobiowe

    Jedzenie żołądków, podobnie jak i innych rodzajów podrobów, spotyka się ze skrajnymi emocjami. Przeciwnicy ich jedzenia stawiają nieraz wiele argumentów przemawiających za rezygnacją ze spożywania tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Z jednej strony weganie i wegetarianie wskazują na pobudki etyczne. Z drugiej natomiast przywoływane są powody, jakie określić można mianem estetycznych. Druga ze wskazanych grup, kierując się emocjami, odmawia sobie jedzenia tej wyśmienitej potrawy, często rezygnując z niej nawet bez skosztowania choćby porcji. Poniższy artykuł opisuje nie tylko zalety jedzenia podrobów, lecz także sposób przyrządzenia żołądków drobiowych.

    Żołądki drobiowe

    Jedzenie podrobów niesłusznie cieszy się coraz mniejszą popularnością. Można doszukiwać się wielu powodów takiego stanu rzeczy. Należy jednak pamiętać, że podroby łatwiej zdobędą grono entuzjastów, jeżeli zostaną w odpowiedni sposób przyrządzone i podane.
    Do podrobów zlicza się między innymi produkty, z których można przygotować tak wykwintne dania jak: zupa flaczki, ozorki w sosie chrzanowym, galaretkę z nóżkami, ale także pasztet, kaszankę czy salceson.

    Każdy rodzaj podrobów posiada specyficzne właściwości smakowe, a także sposób przygotowania. Podobne do żołądków drobiowych wartości smakowe mają przedżołądki, flaki oraz płuca. Z tego też powodu mogą być one mieszane lub zastępowane przez siebie. Z łatwością na przykład przyrządzić możemy zupę typu flaczki z żołądków. Taka zamiana może sprawić, że potrawa nabierze nowego wyrazu. Zanim jednak zapoznamy się z przepisem na żołądki, należy zastanowić się, czy warto uwzględniać dania z nich przyrządzone w naszej diecie. Okazuje się, że mogą one przynieść wiele korzyści dla zdrowych i młodych osób. Ci, którzy borykają się z jakąś chorobą, zwłaszcza jeżeli ma to związek z nadciśnieniem lub chorobą wieńcową, powinni zrezygnować z jedzenia podrobów w ogóle, ponieważ podroby zawierają dość dużo cholesterolu. Zdrowe osoby bez jakiegokolwiek ryzyka mogą sięgać po potrawy z żołądków, bo kryje się w nich sporo wysokowartościowego białka, witamin, minerałów, a także elastyny i kolagenu. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić żołądki.

    Jak zrobić żołądki?

    Do przyrządzenia żołądków drobiowych w sosie koperkowym potrzebujemy:

    • 0,5 kg żołądków drobiowych,
    • 3 duże cebule,
    • śmietana do sosu,
    • łyżka mąki,
    • koper świeży,
    • olej,
    • pieprz,
    • sól.

    Żołądki należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki, lecz tak, by potrawa nie utraciła konsystencji.

    Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w kostkę. Następnie należy ją zrumienić na oleju, a następnie dodać do niej żołądki. Po upływie kilku minut mięso wraz z cebulą i wytopionym sosem należy przelać do garnka z dodatkiem gorącej wody i odrobiny soli. Mięso powinno się dusić do czasu, aż zmięknie.

    Kiedy żołądki będą miękkie, należy doprawić je solą i pieprzem do smaku. Następnie trzeba umyć koperek i drobno go posiekać. Śmietaną i mąką należy zaprawić potrawę, dodając ilości wskazanych produktów zgodnie z własnymi gustami. Na koniec do potrawy dorzuca się posiekany koperek i jeszcze chwilę gotuje.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Podroby są pyszne, Mniam!

    Te żołądki w sosie koperkowym są poprostu przepyszne ;) polecam

    ten przepis jest boski

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
      Z pozoru niewinne przekąski, jakie często podjadamy w ciągu dnia,...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    * Nadużywam kawy * Nierzadko nie jem śniadań, a potem sobie to...
    Nie musimy przemierzać tysięcy kilometrów, aby spróbować tureckich dań....
    Zapytaj szczupłą osobę, co robi dla utrzymania szczupłej sylwetki, a z duż...
      W trakcie odchudzania słodycze i kaloryczne potrawy kuszą nas...
    Czy wiesz, że od zdrowego jedzenia można się uzależnić? I jest to całkiem...
    Można je spotkać praktycznie w każdej cukierni i choć jest jedną z wię...

    Ostatnie komentarze