Przepis na szarlotkę

    Obudziłam się dzisiaj z jedną myślą – szarlotka. Słodka, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, krucha i delikatna. Próbowałam się otrząsnąć, pomyśleć o pracy, później o obiedzie, ale nic z tego, ciasto z jabłkami opanowało mój umysł. Nie miałam wyjścia, musiałam zabrać się za pieczenie. Wyszło przepysznie.


    Przygotuj:

    • 2 kg jabłek
    • pół szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczkę cynamonu

    A na ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklankę cukru
    • cukier waniliowy
    • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    • 1 masło roślinne (lub margarynę)
    • 4 jajka


    Krok 1
    Zaczęłam od zrobienia ciasta na szarlotkę. Żeby je przygotować trzeba wsypać na stolnicę mąkę, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 żółtka, margarynę i jedno całe jajko.


    Krok 2
    Z tych składników zrobiłam ciasto, a następnie podzieliłam je na 2 części, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Powinno tam leżeć godzinę. W tym czasie przygotowałam jabłka do szarlotki.


    Krok 3
    Jabłka trzeba pokroić na małe kawałki i przysmażyć na patelni z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i cynamonu.


    Krok 4
    Potrzebna jest też bita śmietana. W trakcie ubijania dodałam ¼ szklanki cukru.


    Krok 5
    W tym momencie włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 170 stopni.


    Krok 6
    Ciasto z jabłkami było już prawie gotowe, ale pozostał najtrudniejszy moment. Do blaszki włożyłam papier do pieczenia i pierwszą część rozwałkowanego ciasta. To nie było łatwe, bo ciasto przylepiało się do wałka, ale z pomocą zgrabnych palców wszystko się udało.


    Krok 7
    Na ciasto włożyłam przysmażone jabłka i rozsmarowałam sztywną bitą śmietanę.


    Krok 8
    Na koniec, na samą górę dałam drugą część ciasta (znów było trochę kłopotów) i włożyłam szarlotkę do piekarnika.


    Krok 9
    Po godzinie w mieszkaniu unosił się słodki aromat cynamonu, a placek z jabłkami był gotowy do jedzenia. Ten przepis na szarlotkę okazał się bardzo przydatny. Dobre ciasta nie są złe.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    pyszności, polecam :o)

    zapraszam do serwisu https://www.kurjerzy.pl/

    Jestem pierwszy raz na tej stronie i zamierzam wykorzystać chyba z połowę przepisów :-) Będę często zaglądać i zdawać relacje z moich kulinarnych bitew.

    Dam radę na przyklejające się ciasto kruche, a więc należy je przykryć folią spożywczą i dopiero wtedy rozwałkowywać . Ciasto nie przykleja się i łatwiej je przenieść do foremki.

    ile tej śmietany? i jakiej

    Dobry przepis, ja druga warstwe cista pokruszylam na tarce.

    Ja robię dwie porcje i zamrażam ( ciasto może czekać parę tygodni ) i zamrożone trę na tarce jarzynowej. Pierwszą warstwę ubić ręką.

    bardzo dobre! Polecam również http://rysunkowakuchnia.blogspot.com/

    A ja zabieram się dzisiaj,za chwilę za pieczenie..jak upieke to napisze.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze