Przepis na szarlotkę

    Obudziłam się dzisiaj z jedną myślą – szarlotka. Słodka, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, krucha i delikatna. Próbowałam się otrząsnąć, pomyśleć o pracy, później o obiedzie, ale nic z tego, ciasto z jabłkami opanowało mój umysł. Nie miałam wyjścia, musiałam zabrać się za pieczenie. Wyszło przepysznie.


    Przygotuj:

    • 2 kg jabłek
    • pół szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczkę cynamonu

    A na ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklankę cukru
    • cukier waniliowy
    • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    • 1 masło roślinne (lub margarynę)
    • 4 jajka


    Krok 1
    Zaczęłam od zrobienia ciasta na szarlotkę. Żeby je przygotować trzeba wsypać na stolnicę mąkę, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 żółtka, margarynę i jedno całe jajko.


    Krok 2
    Z tych składników zrobiłam ciasto, a następnie podzieliłam je na 2 części, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Powinno tam leżeć godzinę. W tym czasie przygotowałam jabłka do szarlotki.


    Krok 3
    Jabłka trzeba pokroić na małe kawałki i przysmażyć na patelni z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i cynamonu.


    Krok 4
    Potrzebna jest też bita śmietana. W trakcie ubijania dodałam ¼ szklanki cukru.


    Krok 5
    W tym momencie włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 170 stopni.


    Krok 6
    Ciasto z jabłkami było już prawie gotowe, ale pozostał najtrudniejszy moment. Do blaszki włożyłam papier do pieczenia i pierwszą część rozwałkowanego ciasta. To nie było łatwe, bo ciasto przylepiało się do wałka, ale z pomocą zgrabnych palców wszystko się udało.


    Krok 7
    Na ciasto włożyłam przysmażone jabłka i rozsmarowałam sztywną bitą śmietanę.


    Krok 8
    Na koniec, na samą górę dałam drugą część ciasta (znów było trochę kłopotów) i włożyłam szarlotkę do piekarnika.


    Krok 9
    Po godzinie w mieszkaniu unosił się słodki aromat cynamonu, a placek z jabłkami był gotowy do jedzenia. Ten przepis na szarlotkę okazał się bardzo przydatny. Dobre ciasta nie są złe.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    pyszności, polecam :o)

    zapraszam do serwisu https://www.kurjerzy.pl/

    Jestem pierwszy raz na tej stronie i zamierzam wykorzystać chyba z połowę przepisów :-) Będę często zaglądać i zdawać relacje z moich kulinarnych bitew.

    Dam radę na przyklejające się ciasto kruche, a więc należy je przykryć folią spożywczą i dopiero wtedy rozwałkowywać . Ciasto nie przykleja się i łatwiej je przenieść do foremki.

    ile tej śmietany? i jakiej

    Dobry przepis, ja druga warstwe cista pokruszylam na tarce.

    Ja robię dwie porcje i zamrażam ( ciasto może czekać parę tygodni ) i zamrożone trę na tarce jarzynowej. Pierwszą warstwę ubić ręką.

    bardzo dobre! Polecam również http://rysunkowakuchnia.blogspot.com/

    A ja zabieram się dzisiaj,za chwilę za pieczenie..jak upieke to napisze.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze