Przepis na szarlotkę

    Obudziłam się dzisiaj z jedną myślą – szarlotka. Słodka, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, krucha i delikatna. Próbowałam się otrząsnąć, pomyśleć o pracy, później o obiedzie, ale nic z tego, ciasto z jabłkami opanowało mój umysł. Nie miałam wyjścia, musiałam zabrać się za pieczenie. Wyszło przepysznie.


    Przygotuj:

    • 2 kg jabłek
    • pół szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczkę cynamonu

    A na ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklankę cukru
    • cukier waniliowy
    • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    • 1 masło roślinne (lub margarynę)
    • 4 jajka


    Krok 1
    Zaczęłam od zrobienia ciasta na szarlotkę. Żeby je przygotować trzeba wsypać na stolnicę mąkę, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 żółtka, margarynę i jedno całe jajko.


    Krok 2
    Z tych składników zrobiłam ciasto, a następnie podzieliłam je na 2 części, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Powinno tam leżeć godzinę. W tym czasie przygotowałam jabłka do szarlotki.


    Krok 3
    Jabłka trzeba pokroić na małe kawałki i przysmażyć na patelni z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i cynamonu.


    Krok 4
    Potrzebna jest też bita śmietana. W trakcie ubijania dodałam ¼ szklanki cukru.


    Krok 5
    W tym momencie włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 170 stopni.


    Krok 6
    Ciasto z jabłkami było już prawie gotowe, ale pozostał najtrudniejszy moment. Do blaszki włożyłam papier do pieczenia i pierwszą część rozwałkowanego ciasta. To nie było łatwe, bo ciasto przylepiało się do wałka, ale z pomocą zgrabnych palców wszystko się udało.


    Krok 7
    Na ciasto włożyłam przysmażone jabłka i rozsmarowałam sztywną bitą śmietanę.


    Krok 8
    Na koniec, na samą górę dałam drugą część ciasta (znów było trochę kłopotów) i włożyłam szarlotkę do piekarnika.


    Krok 9
    Po godzinie w mieszkaniu unosił się słodki aromat cynamonu, a placek z jabłkami był gotowy do jedzenia. Ten przepis na szarlotkę okazał się bardzo przydatny. Dobre ciasta nie są złe.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    pyszności, polecam :o)

    zapraszam do serwisu https://www.kurjerzy.pl/

    Jestem pierwszy raz na tej stronie i zamierzam wykorzystać chyba z połowę przepisów :-) Będę często zaglądać i zdawać relacje z moich kulinarnych bitew.

    Dam radę na przyklejające się ciasto kruche, a więc należy je przykryć folią spożywczą i dopiero wtedy rozwałkowywać . Ciasto nie przykleja się i łatwiej je przenieść do foremki.

    ile tej śmietany? i jakiej

    Dobry przepis, ja druga warstwe cista pokruszylam na tarce.

    Ja robię dwie porcje i zamrażam ( ciasto może czekać parę tygodni ) i zamrożone trę na tarce jarzynowej. Pierwszą warstwę ubić ręką.

    bardzo dobre! Polecam również http://rysunkowakuchnia.blogspot.com/

    A ja zabieram się dzisiaj,za chwilę za pieczenie..jak upieke to napisze.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...