Przepis na sos grzybowy

    Co prawda sezon grzybowy jeszcze przed nami, jednak dla tych, którzy uwielbiają smak grzybów, mam dobrą wiadomość. Przygotowanie pysznego sosu może odbyć się na bazie tych suszonych. Jak zrobić sos grzybowy? Oto praktyczny i bardzo szybki przepis.

    Przygotuj:
     
    - paczkę ulubionych suszonych grzybów,
    - 1 cebulę,
    - 300 ml mleka,
    - 20 dag mąki,
    - 20 dag masła,
    - śmietanę,
    - sól i pieprz,
    - natkę pietruszki.
     
    Sposób wykonania.
    1. Na początku dokładnie opłucz grzyby – przełóż je na sitko i spryskaj bieżącą wodą, by usunąć wszelkie okruszki czy zanieczyszczania.
    2. Zagotuj w rondelku wodę z 2 łyżkami masła i kilkoma kroplami cytryny, a gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do naczynia grzyby i duś kilka minut, by mieszanka nabrała odpowiedniego smaku.
    3. Dodaj do całości kilka ząbków czosnku.
    4. Na patelni podsmaż lekko cebulkę i dodaj do garnka z grzybami.
    5. Na koniec dodaj śmietankę (zmieszaną wcześniej z odrobiną sosu, by zbyt szybko się nie zważyła we wrzątku).
    6. Dopraw solą i pieprzem.
    7. Na koniec możesz wkomponować w całość drobno poszatkowaną natkę z pietruszki.

    Taki sos będzie świetnie smakować z makaronami, ziemniakami lub jako aromatyczny dodatek do mięs. Zatem do dzieła!

    Życzę smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    a gdzie mąka

    i co z tym mlekiem? mam je sobie przygotować i odłożyć i patrzeć ? : }

    jaka śmietana? 18%, czy 12%

    śmietana 18% będzie najlepsza:)

    Suszone grzyby trzeba moczyć co najmniej 12 godzin a potem godzinę gotować

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze