Przepis na sos grzybowy

    Co prawda sezon grzybowy jeszcze przed nami, jednak dla tych, którzy uwielbiają smak grzybów, mam dobrą wiadomość. Przygotowanie pysznego sosu może odbyć się na bazie tych suszonych. Jak zrobić sos grzybowy? Oto praktyczny i bardzo szybki przepis.

    Przygotuj:
     
    - paczkę ulubionych suszonych grzybów,
    - 1 cebulę,
    - 300 ml mleka,
    - 20 dag mąki,
    - 20 dag masła,
    - śmietanę,
    - sól i pieprz,
    - natkę pietruszki.
     
    Sposób wykonania.
    1. Na początku dokładnie opłucz grzyby – przełóż je na sitko i spryskaj bieżącą wodą, by usunąć wszelkie okruszki czy zanieczyszczania.
    2. Zagotuj w rondelku wodę z 2 łyżkami masła i kilkoma kroplami cytryny, a gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do naczynia grzyby i duś kilka minut, by mieszanka nabrała odpowiedniego smaku.
    3. Dodaj do całości kilka ząbków czosnku.
    4. Na patelni podsmaż lekko cebulkę i dodaj do garnka z grzybami.
    5. Na koniec dodaj śmietankę (zmieszaną wcześniej z odrobiną sosu, by zbyt szybko się nie zważyła we wrzątku).
    6. Dopraw solą i pieprzem.
    7. Na koniec możesz wkomponować w całość drobno poszatkowaną natkę z pietruszki.

    Taki sos będzie świetnie smakować z makaronami, ziemniakami lub jako aromatyczny dodatek do mięs. Zatem do dzieła!

    Życzę smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    a gdzie mąka

    i co z tym mlekiem? mam je sobie przygotować i odłożyć i patrzeć ? : }

    jaka śmietana? 18%, czy 12%

    śmietana 18% będzie najlepsza:)

    Suszone grzyby trzeba moczyć co najmniej 12 godzin a potem godzinę gotować

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.