Przepis na sos czosnkowy do pizzy

    Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos czosnkowy?

    Przygotuj:
     
    - kilka ząbków czosnku,
    - śmietanę lub jogurt naturalny,
    - 3 łyżki majonezu,
    - pół łyżki oliwy z oliwek,
    - 2 łyżki cukru,
    - sól i pieprz,
    - koperek lub oregano,
    - listki bazylii.
    1. Świeżo wyciśnięty czosnek dodajemy do śmietany lub jogurtu naturalnego (wersja mniej kaloryczna), a następnie mieszamy z majonezem, cukrem i doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Do całości dodajemy szczyptę koperku lub oregano.
    3. Podajemy udekorowany listkami bazylii.
    Ten rodzaj sosu świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Możemy zatem dodawać sos czosnkowy do kebaba czy pizzy, ale także do warzywnych sałatek i mięs. Dobrze spełni swoją rolę także jaki dip do paluszków serowych lub rybnych.
    Pyszny sos czosnkowy oprócz walorów smakowych ma także inne zalety. Czosnek jest bowiem naturalnym antybiotykiem, więc skutecznie leczy przeziębienia. Przyda się zatem, jeśli dopadnie nas wiosenne przesilenie.
     
    W zależności od kulinarnych upodobań, sos będzie dobrze smakował także, jeśli dodamy do niego kilka kropel cytryny.
     
    Polecam i życzę smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    nawet będzie dobre ale ja szukam deser

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze