Przepis na sos carbonara

    Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos przez zawartość w swoim składzie mięsa nie jest daniem, które mogą przyrządzać wegetarianie. Dla tych jednak, którzy nie wyznają tego rodzaju zasad w kuchni, taka potrawa na obiad to prawdziwy rarytas! Przygotowanie tego specjału kulinarnego nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Warto jednak wiedzieć, jak umiejętnie komponować konkretne składniki, aby danie to zachwycało swoim smakiem.

    Jak zrobić sos carbonara?

    Ta włoska potrawa łączy w sobie wartości odżywcze i walory smakowe, a do tego jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Finalny efekt zależy w głównej mierze od dodanych przypraw. Można zatem wybrać tymianek, chili, koperek, gałkę muszkatołową czy rozmaryn. Aby przygotować taki sos należy naszykować takie składniki jak: 40 dag makaronu (najlepiej typu spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się tagliatelle czy farfalle), 2 żółtka, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag startego sera żółtego (opcjonalnie ser camembert), ząbek czosnku, 1 filiżankę śmietany, 5 dag margaryny (zmiennie można użyć oliwę do oliwek), a także natkę pietruszki oraz sól i pieprz do przyprawienia. Dobrym pomysłem jest także białe wino, które nada daniu wytwornego i bardziej wyrazistego smaku. Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, żółtka jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, a cienko pokrojony w plastry boczek lekko podsmażyć na tłuszczu, dodając do niego czosnek. Następnie wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i udekorować natką pietruszki. Decydując się na odrobinę wina jako składniku sosu, trzeba pamiętać o tym, żeby dodać je do masy jajecznej. Przed podaniem całość dania należy posypać parmezanem.

    Do jakich dań pasuje sos carbonara?

    Ten rodzaj sosu świetnie komponuje się z mięsem drobiowym. Zawartość boczku sprawia, że danie staje się bardziej sycące, a do tego bardziej aromatyczne. Sos carbonara świetnie podkreśla także smak młodych ziemniaków. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu. Może to być np. warzywna surówka z pomidorów, oliwek, papryki żółtej oraz pora. Spaghetti carbonara świetnie pasuje także podane z grzybami oraz zielonym groszkiem. Wegetarianie przygotowując ten rodzaj sosu w wersji bezmięsnej mogą go dodawać do gotowanych na parze brokuł czy zestawić z makaronem i łososiem. Kawałki boczku można w tym przypadku zastąpić suszonymi pomidorami, marchewką oraz cukinią. Z aromatycznych dodatków zamiast natki pietruszki można także zastosować do dekoracji szczypiorek lub listki bazylii. Sos carbonara może także znaleźć swoje zastosowanie w przypadku zapiekanek przyrządzanych w piekarniku. Można więc połączyć mięso mielone z makaronem spaghetti, dodać brokuły oraz duszoną paprykę i całość polać sosem. Bardzo ważne jest, aby niezależnie od rodzaju potrawy sos carbonara podawać zawsze na gorąco, bo po ostygnięciu nie smakuje już tak dobrze.
     
    Podsumowując: sos carbonara pozwala na lekkie odstępstwa od podstawowej receptury na jego wykonanie, więc śmiało można puścić wodze fantazji i dodawać do niego ulubione składniki. Eksperymenty są więc wskazane!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Rany, coz to za przepis?
    Zadnej smietany!!!! Zadnej pietruszki! A juz tym bardziej wino! Mieszkam we wloszech od wielu lat, pracuje z wieloma restauracjamin ze wzgledu na moja prace, wirìec spotykam shefow Michelin w Rzymie (ojczyzna carbonary)
    Skladniki to:
    jajka 2
    10 dag wedzonego boczku (pancetta)
    Pieprz
    50 gr utartego Parmiggiano (parmezan)

    Od dawna męczy mnie pytanie skąd u licha w przepisach na sos carbonara, stosowanych w Polsce wzięła się śmietana???

    Co, za durny komentarz, całe szczęście ,że Włosi tego nie czytają, Izunia obraziła jednocześnie dwa narody, chcąc być bardziej włoska od włochów.
    A tak na marginesie, oryginalny przepis na ten sos to żołnierska tuszonka i jajka z proszku.
    Może ty i mieszkasz we Włoszech, ale ani ludzi , ani kraju nie znasz.

    Sorry,ale ja rowniez mieszkam we Wloszech i moge Cie zapewnic,ze Izunia podala,jak najbardziej sluszy przepis na to danie. Moj maz jest wlochem i zeby nie bylo spytalam sie go o Carbonare.
    Pancetta,uova e parmiggiano ----- boczek,jajka i parmezan.
    No chyba,ze on nie wie co mowi :)

    Nie komentuj jesli nie masz pojecia o czym mowisz.
    Przepisa podany przez Izunie jak najbardziej poprawny.
    Sama mieszkam we Wloszech:)

    Fanatyzm, zawsze jest zły . Jestem polką( mój tata jest polakiem), jestem włoszką( moja mamma jest włoszką). Zgadzam, się z Jasną. Panie, które wiecie jak, poprawny jest przepis na sos carbonara, napiszcie ,,poprawny,, przepis na bigos . Bo ja urodziłam sie na poludniu Włochy, i może któras, powie mijemu dziadkowi, pytając męża, jaki jest prawidłowy przepis na pizza?

    Dziewczyny, jedna pracuje we Włoszech,jedna ma włoskiego męża, jedna we Włoszech mieszka, o prawdziwej kuchni włoskiej na pewno wiecie wszystko, ale jesteście polkami, proszę podajcie mi prawidłowy przepis na prawdziwy polski bigos. Błagam!!! Chiara Romanowicz

    Czy wciąż czekasz na przepis na "prawdziwy" bigos?
    Jeśli tak- mogę się z tobą podzielić przepisem jaki dała mi moja mama.To b. stary przepis i nieco odbiega od innych( bo bigos w Polsce u każdej gospodyni jest inny choć składniki podobne)-mój pochodzi od pewnej polskiej księżnej.Jeśli jesteś zainteresowana pisz na maila.
    Pozdrawiam Chiaro.

    Chiaro,czy Twoja prośba wciąż aktualna?

    spotykasz shefow Michelin w Rzymie? :-))))))))) to bylo dobre! :-)))))) i ci shefowie powiedzieli Ci jak sie robi ten prawidlowy sos carbonara? :-)))) niezle :-)) nie wiem czemu powolujesz sie akurat na szefow Michelin, ktorzy z gotowaniem niewiele maja wspolnego, a raczej z testowaniem ;-) po drugie czy np polski barsz ze smietana jest mniej polski niz barszcz bez niej? kto jest wyznacznikiem tego co oryginalne, a co zmodyfikowane? Ty? bo mieszkasz jakis czas we Wloszech? :-))))))
    smieszy mnie taka krytyka, sa tysiace wariacji jednego dania i nie znaczy, ze jeden sposob przyrzadzania jest lepszy od drugiego, czy mniej lub bardziej prawidlowy
    a juz na pewno nie Tobie to oceniac shefowo :-)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...