Przepis na musztardę

    Istnieją takie przyprawy, bez których nie wyobrażamy sobie smaku niektórych potraw. Jedną z nich jest pochodząca jeszcze z czasów starożytnego Rzymu musztarda. Trudno obejść się bez niej jedząc hot dogi, różnego rodzaju pieczenie, gulasze a nawet zwykłe parówki. Zdarza się jednak, że nie chcemy kupować gotowych produktów, bo albo nie odpowiadają one naszym wymaganiom smakowym, albo stronimy od wszelkiego rodzaju dodawanych do nich konserwantów i sztucznych barwników. Zapoznając się z poniższym artykułem, dowiesz się nie tylko, jakie rodzaje musztardy się wyróżnia, ale także poznasz przepis na jej samodzielne przyrządzenie w domu.

    Rodzaje musztardy

    Musztarda, jak już wspomniano, jest przyprawą, której historia sięga starożytności. Podobnie jak większość przypraw początkowo jedzono ją ze względu na właściwości lecznicze. I tak przypisywano jej zbawienny wpływ na układ pokarmowy, a także wskazywano na właściwości odkażające i przeciwbólowe. Rzeczywiście ze względu na swój ostry smak i dodatek octu ułatwia ona trawienie ciężkich posiłków, a jej dodatek może zniszczyć bakterie znajdujące się w jamie ustnej i gardle.

    Mimo tego, że skład musztardy jest dość prosty, to nierzadko zachwyca różnorodnością swojego smaku. Istnieje wiele rodzajów musztardy, do których zaliczyć należy przede wszystkim: musztardę dijon, musztardę sarepską, musztardę rosyjską i francuską.

    Pierwsza z nich produkowana jest we Francji i jest charakterystyczna dla tej kuchni. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodaniu moszczu winnego. Znamienny dla niej jest zdecydowany ostry i słony smak.

    Musztarda sarepska to przyprawa przygotowywana ze specjalnej odmiany gorczycy. Jej konsystencja jest dość zwarta, a barwa ciemna z odznaczającymi się gdzieniegdzie ziarnami. Jest chyba najbardziej popularną musztardą w Polsce, bowiem posiada klasyczny i niezbyt ostry smak.

    Zdecydowanie bardziej ostry smak posiada musztarda rosyjska, której wyraźną nutę nadaje pikantna odmiana gorczycy. Oprócz tego możemy ją poznać po dość grubo zmielonych ziarnach omawianej rośliny.

    Ostatnim z opisywanych rodzajów musztard jest musztarda francuska. Ma charakterystyczny wygląd, ponieważ zawiera niemal w ogóle nie zmielone ziarna gorczycy. Ciekawym dodatkiem urozmaicającym jej smak jest białe wino.

    Jak zrobić musztardę?

    Do podstawowych składników musztardy należą: gorczyca, ocet, sól i cukier. W zależności od tego, jaki rodzaj musztardy zamierzamy otrzymać, możemy dodać do niej: chrzan, miód albo wino.
    Do przyrządzenia tradycyjnej musztardy potrzebujemy:

    • 4 dag gorczycy,
    • ocet winny,
    • sól,
    • cukier.

    Ziarna gorczycy należy rozbić w moździerzu na odpowiadającą naszym upodobaniom grubość i przesypać je do słoiczka.

    Należy do nich dodać tyle octu winnego, aby gorczyca była nim przykryta. Następnie słoiczek przez kilka dni powinien leżakować w temperaturze pokojowej.

    Do słoiczka należy dodać trochę cukru i soli do smaku. Musztarda jest gotowa do spożycia.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Rozmawiałem wczoraj z kolegą który pracował na uczelni w Kazachstanie( uczył języka polskiego) przez 16 lat i robi do dzisiaj MUSZTARDĘ ROSYJSKĄ- gorczycę zalewa bardzo ciepłą wodą (!!!) na dwa dni, potem octy itd.- i - (!!!) - pieprz zmielony, świeży.

    A czy moze ktos wie jak zrobic musztarde KREMSKA

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...