Przepis na musztardę

    Istnieją takie przyprawy, bez których nie wyobrażamy sobie smaku niektórych potraw. Jedną z nich jest pochodząca jeszcze z czasów starożytnego Rzymu musztarda. Trudno obejść się bez niej jedząc hot dogi, różnego rodzaju pieczenie, gulasze a nawet zwykłe parówki. Zdarza się jednak, że nie chcemy kupować gotowych produktów, bo albo nie odpowiadają one naszym wymaganiom smakowym, albo stronimy od wszelkiego rodzaju dodawanych do nich konserwantów i sztucznych barwników. Zapoznając się z poniższym artykułem, dowiesz się nie tylko, jakie rodzaje musztardy się wyróżnia, ale także poznasz przepis na jej samodzielne przyrządzenie w domu.

    Rodzaje musztardy

    Musztarda, jak już wspomniano, jest przyprawą, której historia sięga starożytności. Podobnie jak większość przypraw początkowo jedzono ją ze względu na właściwości lecznicze. I tak przypisywano jej zbawienny wpływ na układ pokarmowy, a także wskazywano na właściwości odkażające i przeciwbólowe. Rzeczywiście ze względu na swój ostry smak i dodatek octu ułatwia ona trawienie ciężkich posiłków, a jej dodatek może zniszczyć bakterie znajdujące się w jamie ustnej i gardle.

    Mimo tego, że skład musztardy jest dość prosty, to nierzadko zachwyca różnorodnością swojego smaku. Istnieje wiele rodzajów musztardy, do których zaliczyć należy przede wszystkim: musztardę dijon, musztardę sarepską, musztardę rosyjską i francuską.

    Pierwsza z nich produkowana jest we Francji i jest charakterystyczna dla tej kuchni. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodaniu moszczu winnego. Znamienny dla niej jest zdecydowany ostry i słony smak.

    Musztarda sarepska to przyprawa przygotowywana ze specjalnej odmiany gorczycy. Jej konsystencja jest dość zwarta, a barwa ciemna z odznaczającymi się gdzieniegdzie ziarnami. Jest chyba najbardziej popularną musztardą w Polsce, bowiem posiada klasyczny i niezbyt ostry smak.

    Zdecydowanie bardziej ostry smak posiada musztarda rosyjska, której wyraźną nutę nadaje pikantna odmiana gorczycy. Oprócz tego możemy ją poznać po dość grubo zmielonych ziarnach omawianej rośliny.

    Ostatnim z opisywanych rodzajów musztard jest musztarda francuska. Ma charakterystyczny wygląd, ponieważ zawiera niemal w ogóle nie zmielone ziarna gorczycy. Ciekawym dodatkiem urozmaicającym jej smak jest białe wino.

    Jak zrobić musztardę?

    Do podstawowych składników musztardy należą: gorczyca, ocet, sól i cukier. W zależności od tego, jaki rodzaj musztardy zamierzamy otrzymać, możemy dodać do niej: chrzan, miód albo wino.
    Do przyrządzenia tradycyjnej musztardy potrzebujemy:

    • 4 dag gorczycy,
    • ocet winny,
    • sól,
    • cukier.

    Ziarna gorczycy należy rozbić w moździerzu na odpowiadającą naszym upodobaniom grubość i przesypać je do słoiczka.

    Należy do nich dodać tyle octu winnego, aby gorczyca była nim przykryta. Następnie słoiczek przez kilka dni powinien leżakować w temperaturze pokojowej.

    Do słoiczka należy dodać trochę cukru i soli do smaku. Musztarda jest gotowa do spożycia.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Rozmawiałem wczoraj z kolegą który pracował na uczelni w Kazachstanie( uczył języka polskiego) przez 16 lat i robi do dzisiaj MUSZTARDĘ ROSYJSKĄ- gorczycę zalewa bardzo ciepłą wodą (!!!) na dwa dni, potem octy itd.- i - (!!!) - pieprz zmielony, świeży.

    A czy moze ktos wie jak zrobic musztarde KREMSKA

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze