Przepis na krupnik

    Krupnik to pyszna, ale niestety trochę zapomniana zupa. Warto gotować ją dzieciom, by znały smak, który nam tak bardzo przypadł do gustu w dzieciństwie. Danie jest syte, więc będziesz miała pewność, że pociechy zyskają energię na resztę dnia.

    Przygotuj:

    • 4 utarte marchewki
    • 3 posiekane cebule
    • 2 pietruszki pokrojone w małą kostkę
    • 4 łyżki masła
    • 2, 5 litra wody
    • szklankę kaszy perłowej
    • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
    • sól
    • pieprz

    1. Wyjmij rondel i rozgrzej w nim masło. Włóż do środka marchewkę, cebulę i pietruszkę i duś na małym ogniu przez kwadrans.

    2. Krupnik – zupa, która zachwyca, a jednocześnie jest bardzo prosta do przygotowania. Wlej wodę do rondelka z warzywami i doprowadź danie do wrzenia.

    3. Do krupniku dodaj wypłukaną kaszę, sól i pieprz.

    4. Twoja rola jest właściwie zakończona. Pozwól, by kasza perłowa zmiękła. Będzie to trwało godzinę.

    5. Zupa krupnik jest już gotowa. Podawaj ją z dużą ilością zieleniny.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    WITAM PANI MAGDALENO-JESTEM ZMUSZONY PANI PRZYZNAĆ RACJE,ŻE ZUPA TA JEST SMACZNA,PANI MI DAŁA WENĘ BY JĄ ZROBIĆ DLA MOJEJ KOBIETY I POWIEM ŻE BYŁA ZACHWYCONA,JESTEM SAMODZIELNYM KUCHARZEM I PODZIWIAM SMAKI PANI POTRAW,SĄ PRZESMACZNE.DLA MNIE JEST BOŻYSZCZEM KUCHNI I TERAZ BĘDĘ ROBIŁ WSZYSTKO PO KOLEI ,AŻ NIE SKOŃCZĘ ...POZDRAWIAM SŁAWEK Z GDAŃSKA-OGLĄDAM PANIĄ ZAWSZE I PODZIWIAM...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...