Przepis na ciasto murzynek

    Przepis na ciasto murzynek jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy. Ta słodkość do doskonały dodatek do popołudniowej herbaty czy wieczornego drinka w gronie koleżanek. Zrobisz go w 20 minut, tyle chyba możesz poświęcić na pieczenie?

    Przygotuj:

    • 2 szklanki mąki
    • 1,5 szklanki cukru
    • 4 jajka
    • łyżeczkę proszku do pieczenia
    • pół szklanki wody
    • olejek rumowy
    • tłuszcz do smarowania formy
    • bułkę tartą do obsypania formy

    A na krem:

    • twaróg homogenizowany waniliowy (25 dag)
    • pół kostki masła
    • 1,5 szklanki cukru

    1. Ciasto murzynek to naprawdę pyszny deser. Najpierw rozpuść wodę, cukier, masło i kakao. Nie dopuszczaj do wrzenia aż powstanie gęsta jednolita masa. Odlej 1/4 szklanki na polewę i odstaw resztę w chłodne miejsce.

    2. Kiedy masa na ciasto będzie zimna, dodaj mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek rumowy, pianę z białek i ukręcone żółtka. Dokładnie wszystko wymieszaj.

    3.  Wlej teraz pyszne ciasto czekoladowe do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.

    4. Placek murzynek będzie gotowy po 50 minutach w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

    5. Właściwie na tym mogłabyś zakończyć pieczenie. Wystarczyłoby polać ciasto polewą i byłoby naprawdę pyszne.

    6. Jeśli chcesz możesz jednak zrobić murzynka z kremem. W tym celu utrzyj masło z cukrem i twarożkiem, a potem rozetnij ciasto w poprzek i przełóż słodką masą. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Robiłam - łatwe i bardzo pyszne!!! Polecam

    a masła do ciasta to ile należy dać , bo w składnikach nie ma podanej ilosci a w sposobie wykonania podano ,że masło ..........rozpuścic

    Jestem pod wrażeniem pierwszego komentarza !!! Gratulacje!Magdaleno jeśli korzystałaś z powyższego przepisu to uważam,że zrobienie murzynka ( bez kakao i masła w przepisie) to MISTRZOSTWO ŚWIATA!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...