Przepis na babkę piaskową

    Babka piaskowa jest deserem, który doskonale komponuje się z owocową herbatą lub filiżanką kawy i stanowi pyszną, słodką przekąskę. Ciasto to cieszy się także dużym zainteresowaniem na bardziej oficjalnych uroczystościach typu przyjęcie urodzinowe bądź obchody rocznicy ślubu. Babka piaskowa to także słodki akcent na świątecznym stole wielkanocnym. Jest ona także wspaniałą alternatywą dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie dobrze zabrać można nad jezioro.p { margin-bottom: 0.21cm; }Jest ona także wspaniałą alternatywą dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie dobrze można zabrać ze sobą nad jezioro.

    Ciasto piaskowe

    Prosta babka piaskowa jest pysznym deserem, którego podstawę stanowi ciasto piaskowe. To ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które powstaje poprzez połączenie przede wszystkim masła, jajek oraz mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, przy czym tej drugiej powinno być o połowę mniej. Zachowując wskazane proporcje, otrzymamy delikatny, lekki i kruchy deser, który podczas jedzenia swoją strukturą i kolorem przywodzi na myśl nadmorski piasek. Poza tym zgodnie z własnymi upodobaniami można zmniejszyć objętość ciasta poprzez przyrządzanie go według metody „na zimno”. Wymieniony sposób przyrządzania babki piaskowej różni się tym, że podczas jego wykonywania nie rozpuszczas się tłuszczu w rodelku,a rozciera się go z cukrem na zimno. Jeżeli jednak nie chcesz, aby babka była mniej puszysta, wykonaj ją zgodnie z tradycyjnym przepisem.

    Ciasto piaskowe gości na świątecznym stole nie tylko pod postacią wielkanocnej babki, bowiem wchodzi również w skład takich deserów jak wielkanocne mazurki, słodkie keksy i puszyste torty.

    Dobra babka piaskowa

    W zależności od tego, jakie dodatki zostaną użyte do ciasta, wyróżnić można babkę piaskową cytrynową, babkę piaskową marmurkową, bądź babkę piaskową z makiem. Jednolitą barwę ciasta wzbogacić można natomiast o kakao, co skutkować będzie powstaniem babki piaskowej dwukolorowej. Już teraz nie trać czasu i zapoznaj się z naszym przepisem.

    Do upieczenia ciasta potrzebne są następujące składniki:

    • 1 kostka margaryny,
    • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
    • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
    • 1 szklanka cukru,
    • 5 jajek,
    • 1 cukier waniliowy,
    • bułka tarta.

    Przepis na babkę piaskową

    Jajka wraz z cukrem należy utrzeć i dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, które uprzednio powinny być przesypane przez sitko, by ciasto było jeszcze bardziej puszyste.

    Kostkę margaryny należy roztopić w rondelku, dodając do niej cukier waniliowy. Następnie tłuszcz należy połączyć z wcześniej przygotowaną mieszanką tak, by całość stanowiła jednolitą konsystencję.

    Kolejnym etapem jest nagrzanie piekarnika do temperatury 200° C i przygotowanie foremki poprzez wysmarowanie jej margaryną i posypanie bułką tartą. Ciasto zatem należy wlać do formy i piec przez około 45-50 minut. Po ostygnięciu babkę można według upodobania polać cukrem lub posypać suszonymi skórkami pomarańczy.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze