Przekąski na sylwestra - pyszne i niskokaloryczne

    W sylwestrową noc potrzebne są ci dobrzy przyjaciele, dobra muzyka i dobre jedzenie. Ze zdobyciem tego pierwszego w tydzień może być kłopot, z drugą sprawą będzie znacznie łatwiej, a smaczne przekąski na sylwestra przygotujesz bez trudu. Będą nie tylko pyszne, ale także niskokaloryczne, a więc zupełnie bezpieczne dla twojej figury.

    Warzywa na parze – pyszne szaszłyki
    Szaszłyki warzywne przygotujesz w bardzo prosty sposób. Najpierw zamarynuj je w oliwie z oliwek, do której dodasz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) oraz zioła prowansalskie. Później wystarczy już tylko wbijać warzywa na patyczek (pomidory koktajlowe, kalafior, brokuły, pieczarki) i ugotować je na parze.

    Warzywa z dipem z awokado
    Najzdrowsze są oczywiście surowe warzywa. By lepiej smakowały przygotuj do nich dip z awokado. Przekrój owoc na pół, wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie zmieszaj go (najlepiej z pomocą blendera) z rozgniecionym ząbkiem czosnku, łyżeczką sosu chilli  i dwiema łyżeczkami majonezu.

    Pomidory faszerowane
    A może boisz się, że same warzywa nie zaspokoją głodu gości? W takim razie przygotuj pomidory faszerowane kaszą kuskus.
    Przygotuj:

    • 2 marchewki
    • 2 ząbki czosnku
    • pęczek dymki
    • oliwę z oliwek
    • 8 pomidorów
    • 20 dag kaszy kuskus
    • sól
    • curry
    • 2 szklanki bulionu
    • łyżeczkę masła
    • świeżą bazylię

    1. Najpierw farsz do pomidorów. Posiekane marchewki, czosnek oraz dymkę podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj do warzyw 2 szklanki wody oraz sól i curry. Całość zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i wsyp kaszę.

    2. Zdejmij wierzch z pomidorów, wydrąż je i napełnij farszem. Pyszną przekąskę sylwestrową wstaw teraz do żaroodpornego naczynia i podlej bulionem.

    3. Jeszcze zasmażka do pomidorów. Przygotujesz ją rozgrzewając masło, posypując je odrobiną mąki i zalewając pozostałym rosołem.

    4. Ułóż zasmażkę na faszerowanych pomidorach, posyp danie posiekaną bazylią i przykryj wierzchami. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 170 st. C.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...