Potrawy z woka

     

    Wiele osób posiada w domu woka (lub przynajmniej coś mającego tego woka udawać), lecz nie wie jak z niego skorzystać. Dziś pokażemy Wam, jak za pomocą tego wspaniałego narzędzia przygotować pyszny obiad w niesamowicie krótkim czasie.
    Wok to bardzo stare i przemyślane narzędzie do gotowania (a także smażenia, duszenia, prażenia i o wielu innych zastosowaniach). Ze względu na swoją konstrukcję pozwala on na usmażenie mięsa, ryb, czy warzyw w czasie krótszym niż wydaje się to wogóle możliwe. Potrawy przyrządzone na nim zachowują cały swój smak i aromat.
    Długo można by jeszcze wymieniać jego zalety… Spróbujcie sami!
     
     
    Kurczak słodko – kwaśny z warzywami
     
    • 300g piersi z kurczaka,
    • 100g zielonej fasolki szparagowej,
    • 1 czerwona cebula,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 por,
    • 1 cytryna,
    • 1 łyżka miodu,
    • sól, pieprz
    • olej
     
    Mięso kroimy w nieduże paski. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Cebulę kroimy w piórka, a białą część pora na plasterki. Z cytryny wyciskamy sok. Następnie rozgrzewamy wok do bardzo wysokiej temperatury, wlewamy do niego odrobinę oleju (kropelkę, naprawdę) i wrzucamy mięso z kurczaka. Po około jednej minucie wlewamy do mięsa sok wyciśnięty z cytryny i miód. Całość mieszamy bardzo dokładnie, przyprószamy solą i pieprzem, a gdy tylko miód zacznie się karmelizować – dodajemy warzywa. Jeśli dobrze rozgrzaliśmy wok od teraz zacznijmy odliczać trzy minuty. Po tym czasie powinniśmy otrzymać wspaniałego, chrupiącego kurczaka i dobrze usmażone, choć wciąż soczyste warzywa.
    Danie tu najlepiej komponuje się, a jakżeby inaczej, z ryżem.
     
    Wieprzowina imbirowa
     
    • 250g łopatki wieprzowej bez kości,
    • 50g pędów bambusa,
    • ¼ brokuła,
    • 3 grzybki shitake,
    • 1 cebula,
    • 1 marchewka,
    • 3cm kawałek korzenia imbiru,
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
    • sól, pieprz
     
    Połowę imbiru obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy. Następnie zalewamy go sosem sojowym i w tak przygotowaną marynatę wkładamy pokrojone w niedużą kostkę mięso. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Po tym czasie przystępujemy do przygotowywania warzyw. Pędy bambusa odsączamy z zalewy i płuczemy pod zimną wodą. Z brokuła obieramy kwiatostany i tniemy je na mniejsze kawałki (takie w sam raz na jeden kęs). Grzybki shitake namaczamy w gorącej wodzie. Cebule i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy: cebulę w piórka, a marchewkę w cieniusieńkie paseczki (julienkę). Imbir drobno siekamy.
    Rozgrzewamy wok do bardzo wysokiej temperatury i wrzucamy do niego wieprzowinę. Dokładnie je mieszamy i, jak tylko złapie kolor, dodajemy do niego imbir i resztkę marynaty. Smażymy je, cały czas mieszając, około minutę, po czym dodajemy warzywa z grzybami. Całość przyprószamy solą i pieprzem. Po jakichś 30 sekundach do woka wlewamy około 100ml wody. Całość trzymamy na ogniu, aż woda nie wyparuje.
    Wołowina imbirowa jest wspaniała z makaronem ryżowym, choć równie dobrze smakuje z ryżem białym, albo jaśminowym.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Świetny przepis.
    Jeśli interesujesz się gotowaniem i nie brak Ci odwagi aby to pokazać na ekranie, to ta strona jest dla Ciebie. Gorąco zapraszamy do odwiedzania i zamieszczania na stronie http://gothot.pl/ swoich smakowitych filmików z waszymi przepisami kulinarnymi.

    zapraszamy na naszą wokowa strone :)
    http://slodkokwasny.com/dania-potrawy-z-woka/
    wszystkie przepisy autantyczne i przetestowane

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze