Potrawy z mięsa mielonego

    Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni nie ma szansy się zmarnować, bo z powodzeniem można je wplatać do ulubionych posiłków. Jakie specjały możemy przyrządzić na jego bazie? Oto kilka ciekawych przykładów.

    Mięsne naleśniki na obiad

    Mięso mielone należy lekko podsmażyć na patelni, a następnie dodać do niego sos Napoli rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody. Kiedy mieszanka będzie już gęsta, o jednolitym zabarwieniu, można dodać do niej odsączona wcześniej kukurydzę w puszki. Przed podaniem warto wpleść do farszu także starty ser żółty, masę nałożyć na ciasto naleśnikowe, zwinąć je w rulony lub trójkąty i lekko podgrzać na patelni, by składniki ładnie się połączyły.

    Jajecznica z mięsnym farszem

    Mięso mielone należy podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu. W tym czasie należy je drobno poszatkować drewnianą szpatułką, by nie powstała z tego jednolita masa. Tak przyrządzone mięso można następnie połączyć z lekko zeszkloną cebulką i dodać w końcowym etapie przygotowywania jajecznicy. W całość warto tez wkomponować kawałki pomidorów oraz poszatkowanego koperku.

    Mięsne pulpeciki do zupy

    Aby je przygotować wystarczy mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą oraz doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z tak przyrządzonej masy formujemy małe kulki, podsmażamy na patelni i dodajemy do ulubionej zupy np. pomidorowej, serowej czy kremu z pieczarek.

    Mięso z kluskami

    Świetnie nadaje się do spaghetti. Możemy więc lekko podsmażyć je z cebulką, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek, taką mieszanką polać danie, udekorować serem żółtym i doprawić oregano. W innej wersji takie miękkie nadzienie z drobiu czy wieprzowiny dobrze jest zastosować także jako farsz do cannelloni i napełnione rurki polać ulubionym sosem np. grzybowym czy brokułowym.

    Mięsne nadzienie do pierogów

    Przygotowując farsz do pierogów na bazie mięsa mielonego można wcześniej lekko je podsmażyć i połączyć z ugotowaną marchewką. Wszystkie składniki łączymy na gładką masę, formujemy małe płaskie kuleczki i nadziewamy nimi ciasto. Takie pierożki po ugotowaniu będą świetnie smakować lekko zarumienione na patelni lub podane z sosem serowym.
     
    Mięsny farsz możemy użyć do takich dań jak: lasagne, burrito, meksykańska quasadilla z sosem salsa, pizza, zapiekanki warzywne, omlety jajeczne czy nawet sałatki! Co więcej taki składnik dodany do śniadaniowych chlebków wraz z serem żółtym i zapieczony w tosterze pozwoli poczuć po takim posiłku silną dawkę energii i pozostawić uczycie sytości na bardzo długo, eliminując tym samym podgryzanie słodkości. Mięso mielone będzie także wyśmienicie smakowało, jeśli zapieczemy je na grillu w warzywach np. wydrążonych wcześniej bakłażanach. Taka przekąska podczas ogródkowego pikniku na pewno mile zaskoczy gości.
     
    Jakie potrawy na bazie mięsa mielonego wy byście zaproponowali? Czekamy na wasze unikalne pomysły!

     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze