zupa warzywna
     
    3 / 9 głosów

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

    Pora na rozgrzewkę - zupy idealne na jesień i zimę

     
    Ciepłe, pożywne zupy są zbawienne w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym, kiedy zwykle do domu wracamy zmarznięci i przemęczeni. Pozwalają szybko się rozgrzać, a do tego dzięki swojej gęstej konsystencji, zaopatrują nasz organizm w pokłady energii.

    Zupa warzywna - witaminowa bomba, w której znajdziemy masę zbawiennych dla zdrowia składników odżywczych. Dobór składników zależy tu głównie od naszej inwencji twórczej. Można ją także wzbogacić np. kurczakiem i zabielić śmietaną.
     
    Zupa na wołowinie - oparta na warzywach i sporej ilości mięsa. Jeden z typów zup, które zwykło nazywać się “chłopskimi”, ze względu na ich wysoką pożywność, która powoduje, że uczucie głodu jest na długo zażegnane.
     
    Kremowa kartoflanka – zwykle na jej główne dodatki składają się włoszczyna i cebulka, ale można także pokusić się o dodanie papryki ( dla amatorów ostrzejszej wersji tej zupy). Wyśmienitego aromatu nabiera także, gdy dodamy do niej boczek.
     
    Zupa mięsna z kartoflami – w skrócie mówiąc to takie zupowe 2 w 1. Mamy tu bowiem tradycyjną kartoflankę plus mięso, a taka mieszanka to gwarant uczucia sytości na bardzo długo.
     
    Flaki – tradycyjna mięsna potrawa, przyrządzona z flaków wołowych. Jest bardzo gęsta i dość tłusta, dlatego dostarczy nam niezbędnej energii na bardzo długo. Jej sposób przyrządzania zwykle różni się od regionu.
     

    Żurek– o charakterystycznym smaku, zabielana mlekiem i serwowana zwykle z jajkiem, białą kiełbasą i chlebem. Może być także opcjonalnie z dodatkiem suszonych grzybów.

     
    Listę zamyka rosół – jedyny typ zupy, który nie jest zagęszczany, ale świetnie nadaje się na jesień i zimę, kiedy na zewnątrz jest chłodno. Idealnie rozgrzewa i jest znakomity, jeśli chcemy skosztować czegoś ciepłego, co nas nie “zapcha” (np. w postaci ciepłego kubka) i pozwoli zostawić trochę miejsca na np. mięsną ucztę. Chętnym na jej bardziej sycącą wersję proponujemy rosół z makaronem i kawałkami kurczaka.
     
    Dania na zimę do wyboru do koloru, które wybieracie?
     
     
     
     

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...

    Komentarze

    i ponad wszystko zupa dyniowa z imbirem

    jakie to latwwee

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.