Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

    Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście te w słoiku, to gorąco namawiam, do spróbowania przyrządzenia tych domowych. Dziś przedstawiam przepis na popularne gołąbki w sosie pomidorowym.

    Potrzebować będziemy:
     
    2 woreczki ryżu
    1,2 mięsa mielonego
    1 główka białej kapusty
    Przecier pomidorowy
    Śmietanę
    Olej
    2 jajka
    Bulion rosołowy
    Masło
    Bułkę tartą
    1 cebulę
    czosnek
    Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, vegeta
     
    Kapustę wcześniej gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, lekko ją sparzając, by łatwiej było odkleić liście, a ryż gotujemy w bulionie rosołowym do odpowiedniej miękkości. Do mielonego mięsa, lekko podsmażonego na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę (zeszkloną wcześniej na maśle) i czosnek oraz przyprawy dla smaku np. majeranek, czy vegetę i mieszamy z jajkiem (można też dodać odrobinę bułki tartej, jeśli konsystencja nie jest zbyt gęsta). Całość smażymy, a potem dusimy dodając odrobinę wody, by wytworzył się wywar, a mięso nabrało miękkiej konsystencji. Potem mieszamy je z ugotowanym ryżem i układamy na liściach kapusty, tworząc rulon. Tak przygotowane gołąbki można piec w piekarniku dodając do nich sos pomidorowy. W międzyczasie do wywaru powstałego w procesie duszenia mięsa dodajemy przecier pomidowy zmieszany z odrobiną wody i śmietanę. Dodajemy też trochę cukru i soli. Tym sposobnem otrzymujemy pyszny sos, którym po wyjęciu gołąbków polejemy potrawę.
     
    Wegetariańska wersja tej potrawy jest bardzo podobna w przyrządzeniu. Mięso możemy tutaj zastąpić np. kaszą gryczaną z twarogiem, ziemniakami, lub warzywami tak, jest to w przepisie na azjatyckie gołąbki (mogą to być pomidory, papryka, rzodkiewka, marchewka z dodatkiem kiełków).
     
     
    Pyszne gołąbki powstają także, kiedy dodamy do ryżu świeżych, sezonowych grzybów i zamiast sosu pomidorowego zastąpimy go sosem grzybowym, czy koperkowym.
     
     
    Tylko od naszej pomysłowości tak zależy, jaka wersję wybierzemy dla siebie, a wariantów jest naprawdę bardzo wiele. Można dowolnie bawić się także sosami dodawanymi do potrawy, by uzyskać całkiem nowy smak, lub tradycyjne mięso mielone zastąpić kawałkami kurczaka.
     
    Dlatego życzę Wam kreatywności w przyrządzaniu tego dania i zadowolenia z wyników kulinarnego eksperymentowania z gołąbkami! A może macie jakiś swój unikalny sposób ich robienia. Czekamy na Wasze przepisy!
     

     

     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    dobra kuchnia ale kucharz muśi być z Armeni zeby było smak ormianski pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Masz ochotę na ciasto, jednak brak ci czasu na jego przyrządzenie? Istnieje wiele sposobów na przygotowanie słodkiego deseru zaledwie w kilka minut. Pomocna w tym celu okaże się kuchenka...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...

    Ostatnie komentarze