Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

    Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście te w słoiku, to gorąco namawiam, do spróbowania przyrządzenia tych domowych. Dziś przedstawiam przepis na popularne gołąbki w sosie pomidorowym.

    Potrzebować będziemy:
     
    2 woreczki ryżu
    1,2 mięsa mielonego
    1 główka białej kapusty
    Przecier pomidorowy
    Śmietanę
    Olej
    2 jajka
    Bulion rosołowy
    Masło
    Bułkę tartą
    1 cebulę
    czosnek
    Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, vegeta
     
    Kapustę wcześniej gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, lekko ją sparzając, by łatwiej było odkleić liście, a ryż gotujemy w bulionie rosołowym do odpowiedniej miękkości. Do mielonego mięsa, lekko podsmażonego na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę (zeszkloną wcześniej na maśle) i czosnek oraz przyprawy dla smaku np. majeranek, czy vegetę i mieszamy z jajkiem (można też dodać odrobinę bułki tartej, jeśli konsystencja nie jest zbyt gęsta). Całość smażymy, a potem dusimy dodając odrobinę wody, by wytworzył się wywar, a mięso nabrało miękkiej konsystencji. Potem mieszamy je z ugotowanym ryżem i układamy na liściach kapusty, tworząc rulon. Tak przygotowane gołąbki można piec w piekarniku dodając do nich sos pomidorowy. W międzyczasie do wywaru powstałego w procesie duszenia mięsa dodajemy przecier pomidowy zmieszany z odrobiną wody i śmietanę. Dodajemy też trochę cukru i soli. Tym sposobnem otrzymujemy pyszny sos, którym po wyjęciu gołąbków polejemy potrawę.
     
    Wegetariańska wersja tej potrawy jest bardzo podobna w przyrządzeniu. Mięso możemy tutaj zastąpić np. kaszą gryczaną z twarogiem, ziemniakami, lub warzywami tak, jest to w przepisie na azjatyckie gołąbki (mogą to być pomidory, papryka, rzodkiewka, marchewka z dodatkiem kiełków).
     
     
    Pyszne gołąbki powstają także, kiedy dodamy do ryżu świeżych, sezonowych grzybów i zamiast sosu pomidorowego zastąpimy go sosem grzybowym, czy koperkowym.
     
     
    Tylko od naszej pomysłowości tak zależy, jaka wersję wybierzemy dla siebie, a wariantów jest naprawdę bardzo wiele. Można dowolnie bawić się także sosami dodawanymi do potrawy, by uzyskać całkiem nowy smak, lub tradycyjne mięso mielone zastąpić kawałkami kurczaka.
     
    Dlatego życzę Wam kreatywności w przyrządzaniu tego dania i zadowolenia z wyników kulinarnego eksperymentowania z gołąbkami! A może macie jakiś swój unikalny sposób ich robienia. Czekamy na Wasze przepisy!
     

     

     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    dobra kuchnia ale kucharz muśi być z Armeni zeby było smak ormianski pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...