Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

    Oczywiście jest ono niezbędnym składnikiem świątecznego żurku, ale nie tylko na tym poprzestaniemy przygotowując wielkanocne potrawy. Jajko to symbol życia, narodzenia, więc w tym wyjątkowym dniu potraw z jego wykorzystaniem powinno znaleźć się co najmniej kilka.

    Tradycyjne jajka w majonezie znajdą się z pewnością w tym roku na wielu Polskich stołach. A jakby tak przygotować je nieco bardziej pomysłowo?
     
    Oto kilka pomysłów na przystawki z jajkiem:
     
    Jajka faszerowane, czyli „łódeczki” – przygotowanie takiej przekąski jest bardzo proste bo wybrane składniki należy zmieszać z drobno posiekanym żółtkiem jaja (które wcześniej wydrążamy z połówek), a następnie połączyć z majonezem i włożyć do połówek białek. Składnikami, które możemy wykorzystać są ryby np. tuńczyk, mięso np. szynka, warzywa, czy ser żółty, a nawet grzyby - najlepiej pieczarki. Całość oczywiście przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem i dekorujemy ziołami np. natką, koperkiem, czy szczypiorkiem (można je też dodać do farszu). Jajka będą ładnie wyglądać, jeśli na czubek farszu postawimy kleksa z ketchupu, położymy ząbek papryki, szczyptę kawioru, czy plasterek oliwki. Bardzo świątecznie jajka będą wyglądać, gdy przyozdobimy je gałązką tymianku.
     
    Ciekawym pomysłem są także jajka faszerowane w skorupce z migdałami, który znalazłam na blogu Every Cake You Bake.
     
    Kotlety jajeczne – aby je wykonać wystarczy zmieszać rozdrobnione jajka na twardo z przetartymi na tarce ziemniakami (lub namoczoną wcześniej w mleku bułką) i zeszkloną cebulką. Następnie do tak przygotowane masy należy dodać 2 jajka surowe, szczypiorek, przyprawić całość solą i pieprzem, uformować kotleciki i smażyć na patelni na oleju, aż osiągną ładny, złocisty kolor. Można też dodać panierkę z bułki tartej. Jeśli chodzi o ich serwowanie, to najlepiej smakować będą polane śmietaną, lub jogurtem naturalnym z dodatkiem ziół i paletą świeżych warzyw oraz np. sosem pieczarkowym.
     
    Jajka w koszyczkach – przepis ten polega na umieszczeniu prostej warzywnej sałatki i jajka na cieście w formie placków z lekko wywiniętymi ku górze brzegami. Dobór warzyw zależy od nas. Możemy więc wykorzystać połączenie marchewki z groszkiem, pietruszkę, seler, pora, czy nawet pomidory z serem żółtym. Do całości dodajemy posiekane jajko i majonez. Na górę warto dodać plasterek jajka, a na sam czubek kawior. Całość można też udekorować natką, lub szczypiorkiem.
     
    Równie nietuzinkową przekąską mogą być także jajka w koszulkach kładzione na cebulowych talarkach, na które przepis znajdziecie na blogu Olive and Flour.
     
     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    jeszcze z takich nowości jajecznych polecam przyrządzić pastę jajeczną i podać ją w waflowych jajeczkach vafini, je się rękami i fajnie chrupie!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze