Pomysły na świąteczne sałatki

    Jak powszechnie wiadomo sałatki na wigilijną wieczerzę powinny być raczej bez mięsa, jednak wykluczenie tego składnika wcale nie wiąże się z tym, że w naszych kulinarnych pomysłach miałaby zagościć nuda. Wprost przeciwnie. Aby to udowodnić przedstawiam Wam sprawdzone przepisy na kolorowe sałatki wigilijne,dzięki którym na świątecznych stołach zapanuje uczta pełna witamin.

    Popularną sałatkę jarzynową celowo tu pominęłam, bo zakładam, że większość zna przepis na jej przyrządzenie.
    Z innych pomysłów proponuję:
     
    Sałatkę rybną
     
    Wędzoną rybę mieszamy z ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewką, jabłkiem, burakami, cebulką, porem i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką majonezu (nie za dużo).
     
    Sałatkę warzywną z kiełkami soi
     
    Składniki to: ugotowana marchewka, którą kroimy w kostkę, groszek, kukurydza, ziemniaki, brokuły, ogórki konserwowe i czerwona fasola. Całość łączymy ze startym serem żółtym i doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Potem dodajemy kiełki sojowe. Chcąc lekko osłodzić smak możemy zastosować kawałki ananasa.
     
    Sałatkę z porem i pieczarkami
     
    Potrzebować do niej będziemy: pieczarki, marchewkę, jasną część pora oraz jabłko. Całość podsmażamy i lekko dusimy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Tym razem majonez nie jest tu wskazany.
     
    Sałatka ryżowa z tuńczykiem
     
    Ryż musi być gruboziarnisty. Po jego ugotowaniu dodajemy drobno pokrojonego tuńczyka, pokrojone w kostkę jajko, groszek konserwowy, czerwoną fasolę i kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, solą i pieprzem.
     
    Sałatkę z makaronem
     
    Najlepiej spisze się tu makaron typu rurki, do którego po ugotowaniu dodamy paprykę, kukurydzę, ogórek, oliwki, pomidory sparzone wcześniej na patelni, groszek, oraz ser feta (możemy go też zastąpić pieczarkami). Doprawiamy natką lub ulubionymi ziołami np. świeżą bazylią oraz oczywiście solą i pieprzem.
     
    Sałatkę na słodko
     
    Orzechy należy lekko namoczyć, by stały się miękkie. Podobnie rodzynki. Do tak przygotowanych składników dodajemy pokrojonego drobno ananasa, ser żółty i jabłko, a całość lekko smarujemy majonezem.
     
    Pomysł na wykonanie tego przysmaku z wykorzystaniem grzybów znajdziecie na blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja, zaś receptę na udaną sałatkę ziemniaczano-śledziową na blogu Przepisy Babci Stasi.
     

    Na Święta życzę Wam głowy pełnej kulinarnych inspiracji! A czy wiecie już jakie sałatki w tym roku przyrządzicie dla Waszych bliskich?
     
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze