Polędwiczki cielęce

    Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień gości na naszych talerzach, co nie dyskwalifikuje go z tego, by od czasu na czasu znalazł się w naszym menu. Zaserwowanie polędwiczek cielęcych gościom spowoduje, że ty będziesz się doskonale czuła jako gospodyni, natomiast oni w roli wytwornych gości. Zanim zaczniesz poznawać kolejny sposób na odświeżenie przepisów na przyrządzanie kurczaka albo mięsa wieprzowego, warto sięgnąć po dość drogą, lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane mięso oraz co jeszcze możesz z niego zrobić.

    Potrawy z cielęciny

    Zanim wskazane zostaną przykładowe potrawy z cielęciny, trzeba nieco przybliżyć ten trochę zapominany przez nas gatunek mięsa. Otóż mianem cielęciny określa się mięso pochodzące z młodych zwierząt. Mogą być nimi rozmaite gatunki bydła, jednakże z reguły cielęcina pozyskiwana jest z młodego bydła mlecznego. To właśnie krótki okres życia tych zwierząt sprawia, że cielęcina jest tak delikatna i chuda. Niestety jest ona także dość droga, lecz czasami warto wydać kilka złotych więcej, by w naszej kuchni nie wiało nudą. Wspomnieć należy, że także w obrębie mięsa cielęcego można wskazać różne jego rodzaje. Spowodowane jest to różnym wiekiem zwierząt, a także produktami, którymi są one karmione. Co można zrobić z cielęciny, kiedy już odnajdziemy odpowiadającą nam porcję mięsa?

    Okazuje się, że przepisy z cielęciny zajmują dość znaczące miejsce w tradycji kuchni włoskiej i kuchni francuskiej. Omawiany gatunek mięsa służy przede wszystkim do przyrządzania kotletów, eskalopek, a także pieczeni. Dużym powodzeniem cieszą się także cielęce podroby, jak również kości wykorzystywane do gotowania bulionu, będącego podstawą wielu zup i sosów. Przygodę z cielęciną warto rozpocząć od wypróbowania przepisu na polędwiczki. Można przyrządzać je w różny sposób. Dość wspomnieć takie dania, jak polędwiczki w sosie kurkowym, polędwiczki z żurawiną czy w końcu polędwiczki faszerowane.

    Przepis na polędwiczki

    Zanim rozpoczniesz przyrządzanie polędwicy cielęcej z sosem, upewnij się, że jesteś w posiadaniu:

    • 1 kg polędwicy cielęcej,
    • 3 gałązek świeżego rozmarynu,
    • pieprzu,
    • soli,
    • 1 szalotki,
    • 1 ząbka czosnku,
    • 150 ml czerwonego wina,
    • 400 ml bulionu drobiowego,
    • 2 łyżek masła.

    Polędwiczki powinny być dokładnie natarte świeżo zmieloną solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Następnie należy je zrumienić z obu stron na gorącym oleju. Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa do żaroodpornego naczynia.

    Na patelnię, gdzie wcześniej podsmażane było mięso, trzeba dodać pokrojoną szalotkę, a także posiekany czosnek. Powinny one smażyć się przez około 3 minuty bez przykrycia i 5 minut pod przykryciem. Następnie trzeba je dodać do mięsa.

    Polędwiczki należy piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 10 minut. Po upływie tego czasu mięso należy wyjąć do przestudzenia.

    Na patelnię, z której dotychczas korzystaliśmy, należy wlać bulion wraz z winem i masłem, następnie powstały sos zredukować, by zyskał większą gęstość. Przed podaniem polędwiczki należy pokroić i polać sosem.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Najlepsze mięso na świecie!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...