Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

    Owoce to jeden z najważniejszych elementów zdrowej diety. Są one bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do zdrowego funkcjonowania organizmu, a do tego kuszą wyglądem oraz smakiem. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak zanim podasz owoc swojemu dziecku lub dodasz go do sałatki owocowej, upewnij się, czy jest dojrzały.

    Owoc dojrzały a niedojrzały

    Stojąc przy stoisku z owocami, często zastanawiamy się, które owoce nadają się już do spożycia, a które powinny jeszcze dojrzeć. Przed skonsumowaniem słodkiego przysmaku warto przyjrzeć mu się z zewnątrz i od wewnątrz. Sprawdź, jak w prosty sposób ocenić dojrzałość następujących owoców:

    • Banan

    Niedojrzały banan jest zielony, zielono-żółty lub całkowicie żółty. Pojedyncze owoce są bardzo trudne do oddzielenia z kiści i ciężko się je obiera. Niedojrzały banan nie wydziela zapachu, a w smaku jest kredowy. Takich owoców nie warto jeść, gdyż są ciężkostrawne oraz mogą wywoływać zaparcia i skurcze żołądka. Na dojrzałym owocu pojawią się brązowe kropki. Smak będzie słodki, a zapach przyjemny. Banan taki z łatwością oddzielisz od pozostałych i szybko obierzesz.

    • Kiwi

    Gdy kiwi ma sztywną skórkę, a po rozkrojeniu zauważysz, że miąższ jest twardy, oznacza to, że owoc jeszcze nie dojrzał. Nie posiada on wtedy zapachu, a w smaku jest cierpki. Idealne kiwi powinno mieć lekkie wgniecenia na skórce oraz miękkie wnętrze. Przybiera brązowawy kolor, a w samym środku jest lekko przejrzyste. Posiada łagodny, słodki zapach i taki sam smak.

    • Mango

    Niedojrzały owoc jest zielony z zewnątrz i jasnożółty wewnątrz. Posiada twardy miąższ, jest kwaśny w smaku i nie wydziela zapachu. Gdy mango już dojrzeje, jego skórka staje się czerwono-pomarańczowa. Miąższ owocu robi się ciemny, słodki i miękki.

    • Figa

    Figa twarda, bez zapachu oraz o niewyraźnym smaku jeszcze nie dojrzała. Po rozkrojeniu owocu wyraźnie widać włókna oraz jasnoróżowy miąższ. Gdy dojrzeje, robi się tak miękka, że można ją rozdzielić palcami. Miąższ przybiera brązowy kolor, a włókien jest niewiele lub zupełnie ich brak. W jej wnętrzu pojawiają się niewielkie pesteczki. Dojrzała figa ma słodki zapach i smak.

    Owoc dojrzały a przejrzały

    Rozpoznanie owocu niedojrzałego przeważnie nie sprawia nam większych trudności. Problematyczne może być jednak ocenienie, czy jest on dojrzały, czy raczej przejrzały. Na co zwrócić uwagę, aby ustrzec się przed owocem zepsutym?

    • Ananas

    W tym przypadku wygląd owocu może mylić, ponieważ zielony ananas też może być dojrzały. Jego barwa zależy od odmiany. Zanim rozkroisz owoc, oceń jego liście – jeżeli bez problemu wyrwiesz te z samego środka, owoc jest dojrzały. Ananas nadający się do spożycia jest miękki w środku. Jednak gdy jest on zbyt miękki (pozbawiony sprężystości), oznacza to, że niedługo się zepsuje. Stan ten wyczujesz nawet bez przekrajania ananasa.

    • Awokado

    W tym przypadku odmiana owocu także warunkuje jego kolor, więc wygląd zewnętrzny może być mylący. Najlepiej jednak szukać owoców o intensywnie zielonej barwie oraz porowatej, błyszczącej skórce. Ciemne plamy mogą oznaczać, że owoc już przejrzał. Nie kupujmy również awokado zbyt miękkiego, którego skórkę można w prosty sposób naruszyć.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Człoweik całe życie je banany, a teraz się dowiaduje, że jak ma plamki to jest dojrzały a nie przejrzały? Zawsze jadłam żółciutkie... najwidoczniej jadłam niedojrzałe...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...