Płatki kukurydziane

    Dodajemy je na co dzień do mleka czy jogurtu, nawet czasami nie zdając sobie sprawy z tego, jak wielki kulinarny potencjał w sobie skrywają. Mowa oczywiście o płatkach kukurydzianych, które stanowią popularne danie na śniadanie, jednak na tym wcale nie kończy się lista ich zastosowań w kuchni. Jak jeszcze można je wykorzystać i dlaczego warto je jeść?

    Płatki kukurydziane – źródło zdrowia i energii

    Są one zaliczane do zdrowej żywności i znajdują się na tej liście nie bez powodu. Warto bowiem wiedzieć, że są one ważnym składnikiem diety bezglutenowej. Płatki kukurydziane dostarczają organizmowi takich cennych dla zdrowia pierwiastków jak: fosfor, potas, selen czy magnez. Można w nich znaleźć również witaminy z grupy B, A i E, które przyczyniają się do utrzymywania dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Ponadto w płatkach kukurydzianych obecny jest także błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie i znacznie przyspiesza przemianę materii. Pomaga to zatem zachować szczupłą sylwetkę i likwidować uporczywe zaparcia.

    Jak wykorzystać płatki kukurydziane w kuchni?

    Płatki kukurydziane świetnie komponują się z zimnym mlekiem czy naturalnym jogurtem. Warto jednak otworzyć się na eksperymenty kulinarne z ich udziałem i przygotować na ich bazie także dania obiadowe czy pożywne desery. Płatki te świetnie spełnia swoją rolę jako panierka do mięsa. Wystarczy jedynie lekko pokruszyć je tłuczkiem, a następnie obtoczyć w nich rybę czy piersi w kurczaka przed włożeniem ich na patelnię. Innym ciekawym pomysłem może być także dodanie ich do dietetycznych muffinek. Zamiast zwiększać kaloryczność takiego posiłku komponując ciasto z czekoladą czy lukrem, dodanie do niego płatków czy otrąb żytnich zmieni taki słodki deser w bogatą w wartości odżywcze, i co najważniejsze, nietuczącą przekąskę. Kolejnym wartym polecenia rozwiązaniem może być także posypanie płatkami szarlotki. Aby przygotować taką pyszną kruszonkę, wystarczy ubić białka jajek z cukrem, a następnie wsypać do masy płatki kukurydziane i taką miksturę nałożyć na ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika.


    Placki z płatkami kukurydzianymi

    Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste, więc naprawdę nie trzeba być mistrzem kuchni, by upichcić taki rarytas na zdrowe drugie śniadanie. Składniki, jakich potrzeba do ich użycia to: 3 jajka, pół szklanki mleka, 2 szklanki płatków kukurydzianych, garść otrąb pszennych oraz sól i pieprz do przyprawienia. Z jajek, mąki i mleka należy wyrobić gęstą masę, a następnie dodać do niej płatki kukurydziane oraz otręby i całość doprawić solą oraz pieprzem. Placki można usmażyć na maśle z obu stron, wtedy nabiorą bardziej subtelnego smaku. Tak przyrządzone ciasto będzie świetnie komponować się z serem żółtym. To najprostsza forma wykorzystania tego kulinarnego dodatku do tego rodzaju dania. Można jednak śmiało puścić wodze fantazji i łączyć płatki także z innymi składnikami, takimi jak np. jabłka i podawać z cynamonem czy też suszone śliwki. W każdym wariancie będą sprawdzać się znakomicie!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    płatki kukurydziane w zdrowej diecie?? chyba nie:|

    Przy wyliczaniu skladnikow nie podalas maki, a przy sposobie wykonania owszem. To ile tej maki???

    Przy wyliczaniu skladnikow nie podalas maki, a przy sposobie wykonania owszem. To ile tej maki??

    Dzialaja w ogole te komentarze?? Czemu nie moge nic wstawic??

    Jasne, że nie. Nie wiem co komu do głowy przyszło. Smaczne to one są, ale żeby napisać że lekkie, niskokaloryczne i tak w ogóle to przecież sam błonnik? Pojechane po bandzie.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.