Placek po zbójnicku

    Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki nie odpowiadają nam już tak bardzo. Co w związku z tym możemy zrobić? Wystarczy sięgnąć odrobinę głębiej, by znaleźć prawdziwe bogactwo różnego rodzaju przepisów. Bardzo przyjaznym naszemu budżetowi rodzinnemu pomysłem na obiad jest ten, który opiera się na ziemniakach. Te tak uwielbiane przez nas warzywa są dość łatwe i uniwersalne w przygotowaniu. Dlatego warto po nie sięgnąć, by przyrządzić pyzy, kotlety z ziemniaków, sałatkę ziemniaczaną, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki pieczone czy placki ziemniaczane. Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jak zrobić pyszne placki wzbogacone o aromatyczny sos mięsny.

    Placki ziemniaczane

    Ziemniaki są jednym z ulubionych warzyw Polaków. Mimo tego jednak nie każdy wie, jak się robi placki ziemniaczane. Ciasto zachowujące odpowiednie proporcje jest podstawowym składnikiem decydującym o tym, czy przepis na placki po zbójnicku przypadnie do gustu naszym najbliższym. O czym trzeba pamiętać w trakcie przygotowywania masy na placki? Przede wszystkim znaczenie ma wybór ziemniaków. Znacznie lepiej jest wybrać te sypkie. Poza tym trzeba zaznaczyć, że nieco inne proporcje będzie posiadało ciasto na placek zbójnicki z młodych ziemniaków niż ze starych. W przypadku ostatnich z wymienionych konieczne będzie odciśnięcie startych ziemniaków z nadmiaru wody i dodanie nieco więcej mąki do zagęszczenia. O czym jeszcze trzeba pamiętać, realizując przepis na placki ziemniaczane? Muszą one być smażone na dość dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Poza tym nie należy ich smażyć na wolnym ogniu. Jak wygląda szczegółowy przepis na placek ziemniaczany po zbójnicku?

    Przepis na placek po zbójnicku

    Do przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 1 kg ziemniaków,
    • 2 duże cebule,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 2 ząbki czosnku,
    • szczypta soli,
    • pieprz,
    • 2 jajka,
    • 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka,
    • 2 papryki czerwone,
    • papryka słodka,
    • 10 dag pieczarek,
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Następnie usuwamy z nich nadmiar wody i do masy dodajemy startą cebulę, czosnek, mąkę i jajka. Całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta możemy rozpocząć smażenie placków. Oczyszczone mięso gulaszowe podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, do którego dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki. Całość podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Tak przygotowany sos przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem i papryką słodką. Placki podajemy złożone w pół, wypełnione w środku sosem. Spód placków możemy polać niewielką ilością sosu pieczeniowego. Danie to dobrze komponuje się z sosem tzatziki oraz surówkami.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Tylko kto za mnie będzie tarł ziemniaki:(

    Ten kto najmłodszy:)

    Kup sobie robota kuchennego :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...