Piersi z kurczaka na obiad – trochę nietypowo

     Znów nie masz pomysłu na obiad? Nie, nie kupuj go! (parafrazując tekst znanej reklamy). Przecież wystarczy zajrzeć do nas i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Dziś zajmiemy się piersiami z kurczaka. Kurczak jest bardzo wdzięcznym mięsem. Łatwo poddaje się naszej woli i daje się zamienić w potrawę, która urzeka smakiem. A że (jak zawsze zresztą) postanowiłem zaprezentować trochę nietypowy punkt widzenia – oto efekt:

    Kurczak w hinduskim cieście

    • 2 piersi z kurczaka,
    • szklanka jogurtu naturalnego,
    • 1 cebula,
    • 2 cm korzenia imbiru,
    • 2 ząbki czosnku,
    • sól, pieprz, curry,
    • olej

    Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy i szklimy na mocno rozgrzanym oleju. Następnie odcedzamy, studzimy i mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i curry. Mięso kroimy na kawałeczki i wkładamy do tak przygotowanej zalewy na co najmniej pól godziny. Po tym czasie kurczaka dusimy na niewielkim ogniu, aż zmięknie (ok. 15 minut).
    Podajemy z ryżem lub kuskusem.

    Kotleciki drobiowe w sosie cytrusowym

    • 50dag filetów z kurczaka,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 pomarańcze,
    • 1 cytryna,
    • 100ml śmietany 30%,
    • sól, pieprz,
    • olej

    Mięso dzielimy na niewielkie kotleciki i oprószamy je solą, pieprzem i mąką. Następnie obsmażamy je lekko z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy nasze mięso złapie już kolor z obu stron, dodajemy masło i sok wyciśnięty z owoców. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać sokiem cytrusowym lub wodą. Na koniec sos zaprawiamy śmietanką i redukujemy go do gęstej konsystencji.
    Podajemy z ziemniaczkami pieczonymi, lub kwaśną surówką.

    Potrawka z kurczaka po staropolsku

    • 50dag piersi z kurczaka,
    • 40dag agrestu,
    • 2 marchewki,
    • 1 pietruszka,
    • 2 cebule,
    • 2 łyżki masła,
    • garść suszonych śliwek,
    • cukier, sól, pieprz
    • olej

    Kurczaka kroimy na nieduże kawałki, marchewkę i pietruszkę w kostkę, cebulę w piórka. Całość podsmażamy delikatnie na oleju. Następnie mięso z warzywami przekładamy do rondla z niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Agrest myjemy i obieramy z szypułek. Śliwki i agrest dodajemy pod koniec gotowania (wraz z wodą, którą zalaliśmy śliwki). Na sam koniec gotowania dodajemy masło, solimy i cukrzymy.
    Potrawka jest wyśmienita z marchewką z groszkiem.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    która potrawa jest na zdjęciu?

    jak poddusić kurczaka w jogurcie?

    To są proste przepisy -.-'?

    jestem 18 latkiem, moje doświadczenie na kuchni to miesiąc pracy w pizzerii ( robiłem tylko pizze ), a kotleciki drobiowe w sosie cytrusowym wyszły mi zaj*biste.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze