Pieprz to twój ostry przyjaciel

    Pochodzi z Indii. Dawniej był wart tak dużo, że stać na niego było tylko królów i najbogatszych. Dopiero po odkryciach geograficznych Vasco da Gamy jego cena spadła i stał się dostępny szerszej grupie społeczeństwa. Ma ponad 1000 różnych gatunków! Jest wykorzystywany na szeroką skalę w kuchni, a także do leczenia. O czym mowa? Oczywiście o pieprzu. Czarnym, zielonym, czerwonym – kolorowym. Pieprz, którego używamy na co dzień w kuchni, ma niezwykłe właściwości i nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale także lecznicze.

    Pochodzenie i rodzaje pieprzu

    Ta przyprawa to owoce pnącza pochodzącego z południowo-zachodnich Indii. Tak zwane ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowiec. Pieprz biały i zielony pochodzą z tej samej rośliny, jednak zbierane są na różnych etapach jej wzrostu i poddawane innym procesom. Przyprawa ta trafia na nasze stoły przede wszystkim z Indii, Malezji, Indonezji oraz Brazylii. Pieprz czarny jest wieloletnim pnączem, które osiąga rozmiar nawet do 15 m i produkuje ciemnozielone liście oraz białe kwiaty, tworzące zwisające kwiatostany w postaci kłosów. Owoce rośliny z zielonych przekształcają się w czerwone i ostatecznie w czarne – stąd też biorą się różne rodzaje pieprzu. Dojrzewanie rośliny trwa ok. 7-8 lat, jednak owoce pojawiają się jeszcze przez następne 15-20 lat. W odróżnieniu od pieprzu czarnego, pieprz biały jest delikatny w smaku i mniej pikantny. Pieprz zielony także nie wyróżnia się piekącym, a raczej orzeźwiającym, wyraźnym smakiem. Jeżeli chodzi o pieprz czarny, pokryty jest on z zewnętrz warstwą piperyny, która nadaje mu ostry smak. Przyprawa ta jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcz, żelazo, wapń, magnez i błonnik.

    Pieprz można dodać do większości przyrządzanych przez nas potraw, w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom charakterystyczny aromat. Jest także popularnym składnikiem sałatek i jarzyn, dań risotto oraz potraw na bazie żółtego i białego sera. Łagodniejszy w smaku, pieprz biały jest nieodzownym elementem dań jajecznych, zup, ryb, galaret rybnych, mięs – przede wszystkim jagnięciny, baraniny, wieprzowiny i wołowiny, a także potraw zawierających imbir. Używany jest także do produkcji pieprzu ziołowego i curry. Aby uzyskać jak najlepszy smak potrawy, pieprz ziarnisty należy dodać na początku gotowania, a mielony – na końcu. Oprócz wspaniałego smaku, pieprz niesie również wiele zalet dla zdrowia. Wspaniale wpływa na układ trawienny i posiada właściwości moczopędne. Z drugiej strony nie jest powołany w dietach osób odchudzających się i podatnych na podrażnienia układu pokarmowego.

    Właściwości lecznicze pieprzu

    Błonnik, sole mineralne, wapń i magnez, które w dużych ilościach posiada ta ostra przyprawa, sprzyjają leczeniu różnych chorób – także są nieocenione w walce z nowotworami, czego dowiódł zespół naukowców z King's College w Londynie. Oczywiście jak każda przyprawa czy zioło, ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Nasze babcie używały go jako sposob na wymioty i lek na rzeżączkę. Połączony z cynamonem zmniejsza bóle migrenowe. Łagodzi objawy wzdęć i działa moczopędnie, zbija gorączkę i jest skuteczny w leczeniu obstrukcji czy nudności. Ostatnie badania potwierdziły, że pieprz czarny i zawarta w nim piperyna pomocne są w leczeniu bielactwa, powszechnie występującego zaburzenia pigmentacji skóry, objawiającego się miejscowym brakiem w naskórku melanocytów. Według medycyny ludowej przyprawa ta potrafi również skutecznie zbić gorączkę. Należy przygotować odpowiedni roztwór i przyjmować po łyżce kilka razy dziennie, aż temperatura spadnie. Przepis na ten syrop jest banalnie prosty: 

    Należy przygotować 2 łyżki pieprzu i 2 łyżki cukru, wrzucić je do 0,5 litra wody i gotować, dopóki objętość substancji nie będzie równa jednej filiżance.

    Smak pieprzu jest dla nas bardzo naturalny. Bez szczypty tej aromatycznej przyprawy dania stają się dla nas jałowe. Czy kiedykolwiek ktoś z nas zastanawiał się, jak może się okazać zdrowy i pomocny?

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Uwielbiam czarny pieprz. Najchętniej dodawałabym go nawet do pączków :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.