Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?

    Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiego obiadu. Najczęściej je gotujemy i zjadamy w postaci piure, czasami robimy dzieciom przyjemność i smażymy frytki. Tymczasem najzdrowiej jest ziemniaki upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. A robi się je naprawdę łatwo. Jedyny minus to dosyć długi czas pieczenia. Ale są rzeczy, na które warto czekać.


    Krok 1
    Bardzo dokładnie umyj ziemniaki w letniej wodzie.

    Krok 2
    Widelcem zrób w skórce dziurki, by para wodna mogła się wydostać na zewnątrz.

    Krok 3
    Osusz ziemniaki papierowym ręcznikiem.

    Krok 4
    Delikatnie natrzyj skórkę ziemniaka olejem. Najlepiej użyć do tego oliwy z oliwek, bo jest zdrowa.

    Krok 5
    Skórkę musisz też dobrze posypać solą.

    Krok 6
    Rozgrzej piekarnik do 250 i włóż ziemniaki na ruszt.

    Krok 7
    Niestety teraz musisz się uzbroić w cierpliwość i poczekać 90 minut.

    Krok 8
    Sprawdź widelcem czy ziemniaki są miękkie. Powinien przeniknąć aż do samego środka bez większego oporu.

    Krok 9
    A teraz chwila rozkoszy. Wyjmij ziemniaki, przekrój na pół, ułóż na talerzu, dodaj soli i pieprzu i jedz. Oczywiście możesz też przygotować różne dodatki. Chociażby warzywa czy rybę. Pieczone ziemniaki bedą jeszcze lepsze, jeśli dodasz do nich oregano i kminek.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Czy te ziemniaki trzeba najpierw obrać ze skrórki czy na sam koniec, czyli już po upieczeniu?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.