Pieczone udka - przepis na sukces w kuchni

    Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na obiad, możesz skorzystać z przepisu na pieczone udka. To danie naprawdę szybko się przygotowuje (potrawa właściwie robi się sama), dzięki czemu pozostałą część soboty spędzisz w znacznie przyjemniejszych miejscach niż kuchnia.


    Przygotuj:

    • 4 udka kurczaka
    • pół szklanki mąki
    • szklankę bułki tartej
    • 10 dag parmezanu
    • pół łyżeczki soli
    • szczyptę pieprzu
    • jajko
    • 2 łyżki posiekanej zieleniny
    • tłuszcz
    • cytrynę


    Krok 1
    Aby zrobić udka z piekarnika najpierw musisz je umyć i osuszyć.

    Krok 2
    Mąkę wymieszaj na talerzu z solą i pieprzem.

    Krok 3
    Obtocz udka z kurczaka w mieszaninie, delikatnie zmocz wodą i raz jeszcze obtocz.

    Krok 4
    Udka z kurczaka z piekarnika potrzebują jeszcze panierowania. W jednym naczyniu roztrzep jajko z łyżką wody i zieleniną, a w drogim wymieszaj starty parmezan z bułką tartą.

    Krok 5
    Mięso z kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, a później w bułce.

    Krok 6
    Pieczone udka już prawie gotowe. Połóż je teraz do natłuszczonej blaszki i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Wow :)
    Bardzo prosty przepis, przy najbliższej okazji wypróbuję i napiszę jak smakuje :)
    Z uwagi na to, że jestem studentem to MUSZĘ to sprawdzić xD

    Z ty że na zdjęciu to nie są udka.
    Jeśli tak podchodzisz do gotowania......smażenia/pieczenia.
    Źle to widzę....))0

    o matko ale zwęglone :P

    takie spalone jest niezdrowe i rakotwórcze!!

    Powinno być - "Spalone udka - jak zrobić węgiel domowym sposobem"

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos przez zawartość w swoim składzie mi...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze