Pieczone udka - przepis na sukces w kuchni

    Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na obiad, możesz skorzystać z przepisu na pieczone udka. To danie naprawdę szybko się przygotowuje (potrawa właściwie robi się sama), dzięki czemu pozostałą część soboty spędzisz w znacznie przyjemniejszych miejscach niż kuchnia.


    Przygotuj:

    • 4 udka kurczaka
    • pół szklanki mąki
    • szklankę bułki tartej
    • 10 dag parmezanu
    • pół łyżeczki soli
    • szczyptę pieprzu
    • jajko
    • 2 łyżki posiekanej zieleniny
    • tłuszcz
    • cytrynę


    Krok 1
    Aby zrobić udka z piekarnika najpierw musisz je umyć i osuszyć.

    Krok 2
    Mąkę wymieszaj na talerzu z solą i pieprzem.

    Krok 3
    Obtocz udka z kurczaka w mieszaninie, delikatnie zmocz wodą i raz jeszcze obtocz.

    Krok 4
    Udka z kurczaka z piekarnika potrzebują jeszcze panierowania. W jednym naczyniu roztrzep jajko z łyżką wody i zieleniną, a w drogim wymieszaj starty parmezan z bułką tartą.

    Krok 5
    Mięso z kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, a później w bułce.

    Krok 6
    Pieczone udka już prawie gotowe. Połóż je teraz do natłuszczonej blaszki i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Wow :)
    Bardzo prosty przepis, przy najbliższej okazji wypróbuję i napiszę jak smakuje :)
    Z uwagi na to, że jestem studentem to MUSZĘ to sprawdzić xD

    Z ty że na zdjęciu to nie są udka.
    Jeśli tak podchodzisz do gotowania......smażenia/pieczenia.
    Źle to widzę....))0

    o matko ale zwęglone :P

    takie spalone jest niezdrowe i rakotwórcze!!

    Powinno być - "Spalone udka - jak zrobić węgiel domowym sposobem"

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...