Pieczona kaczka z jabłkami

    A może masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Jak często jesz pieczoną kaczkę? No właśnie, pora to zmienić. Przygotowanie takiego poważnego dania wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko znać kilka sztuczek, które sprawią, że mięso będzie soczyste, a skórka krucha.

    Przygotuj:

    • dużą młodą kaczkę
    • 50 dag ziemniaków
    • 6 małych winnych jabłek
    • sól
    • pieprz
    • majeranek

    1. Umyj kaczkę, osusz ją, oprósz solą i majerankiem.

    2. Surowe i obrane ziemniaki pokrój w grube plastry, a następnie dopraw solą, majerankiem i pieprzem.

    3. To będzie nadziewana kaczka, włóż więc do jej wnętrza ziemniaki i zaszyj ją bawełnianą nitką.

    4. Włóż kaczkę do piekarnika. Często podlewaj ją wytwarzającym się sosem.

    5. Po tym czasie dodaj umyte jabłka ze skórką. Piecz kaczkę jeszcze pół godziny.

    6. Co dziesięć minut podlewaj wyjątkowe danie wodą. Dzięki temu uzyskasz miękkie mięso i chrupiącą skórkę.

    7. I oto pieczona kaczka z jabłkami. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze