Pieczarki faszerowane mięsem

    Pomysłów na lekki obiad nigdy za wiele, zwłaszcza że za chwilę trudno będzie ukryć pod ubraniem kilka zbędnych kilogramów, a większości z nas apetyt po długiej zimie wcale nie zmalał. Czasami wystarczy tylko mieć odpowiedni pomysł, by połączyć w smaczną kompozycję łatwo dostępne i niedrogie składniki. Bo to właśnie ograniczenie ilości spożywanych kalorii, a nie rzadsze sięganie po jedzenie jest kluczem do tego, by nie tylko cieszyć się nienaganną sylwetką, lecz również być pełnym energii przez cały dzień. I tutaj z ratunkiem przychodzą nam zapiekane warzywa, a najbardziej popularnym przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie, jednak na wyciągnięcie ręki mamy wyśmienite pieczarki. Jeżeli szukasz sposobu na to, by się bezboleśnie odchudzić albo też po prostu lubisz te niezwykłe grzyby, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób wykorzystać pieczarki w kuchni, a także przygotować pieczarki faszerowane mięsem.

    Potrawy z pieczarkami

    Trudno jest zastąpić pachnące aromatem lasu kurki albo zachwycające smakiem prawdziwki. Jednak kiedy ostatnie suszone grzyby wykorzystałyśmy do przyrządzania świątecznego bigosu i gotowania rozgrzewającej zupy grzybowej, zaczynamy doceniać dostępne w sklepach przez okrągły rok pieczarki. Odrobina chęci i pomysłów wystarczy, by na ich bazie przygotować danie, które będzie smakowało wszystkim wokół. Dania z pieczarek mogą być albo wykwintne, albo potraktowane z pewną dowolnością. Chyba jedną z najpopularniejszych potraw z pieczarkami jest zupa pieczarkowa, trochę bardziej delikatna i subtelna w smaku od grzybowej. Obok tego warto też wspomnieć o pysznym sosie pieczarkowym świetnie komponującym się z różnego rodzaju mięsami, a zwłaszcza z drobiem. Jeżeli masz ochotę na jakąś chrupiącą przekąskę, wystarczy, że przygotujesz krokiety z pieczarkami i koperkiem bądź też pieczarki smażone w piwnym cieście. Te niezwykłe grzyby równie dobrze sprawdzają się w roli dodatku do zapiekanek ziemniaczanych bądź makaronowych. Trudno tu nie wspomnieć o marynowanych pieczarkach, bez których nie sposób wyobrazić sobie obiad zimą. W jaki jednak sposób przygotować pieczarki nadziewane mięsem? Przepis na pieczarki faszerowane jest bardzo prosty i niewymagający. Kluczowy jest tutaj proces pieczenia faszerowanych pieczarek, który poznasz, czytając poniższą recepturę.

    Przepis na pieczarki faszerowane

    Do przygotowania faszerowanych pieczarek będziesz potrzebowała:

    • 28 dużych pieczarek,
    • ½ szklanki bułki tartej,
    • 1 jajka,
    • 25 dag mięsa mielonego,
    • 2 ząbków czosnku,
    • natki pietruszki,
    • garstki świeżej mięty,
    • oliwy z oliwek,
    • soli,
    • pieprzu.

    Sposób przygotowania:

    Pieczarki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie odcinamy z nich ogonki i wydrążamy. Bułkę tartą, jajko, rozgnieciony czosnek, pokrojoną natkę pietruszki, miętę, sól i pieprz mieszamy z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek. Mięso dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ręką, by uzyskać jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki. Grzyby układamy na folii do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C na około 20 minut.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Fajne!

    Świetne. Robiłem dzisiaj, tylko zamiast mięty użyłem oregano (jakoś bardziej mi podchodzi ten smak). Wyszło pyszne.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze