Paluszki krabowe

    Owoce morza to produkty, jakie od niedawna goszczą na naszych stołach. Charakterystyczny jest fakt, że bardzo szybko zdobyły uznanie i błyskawicznie stały się powszechnie używanymi produktami do przyrządzania wielu potraw. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że z ich jedzeniem związana jest pewnego rodzaju moda dotycząca stylu życia i zdrowego żywienia. Mówiąc o owocach morza, często zalicza się do tego elitarnego grona również paluszki krabowe. Czy słusznie? Co kryje się pod tą wyjątkową nazwą? Czy jedząc je, spożywamy mięso kraba? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz, czytając poniższy artykuł.

    Paluszki z kraba

    Paluszki surimi można kupić zamrożone albo zamknięte w hermetycznych opakowaniach. Bardzo trudno jest je dostać świeże i nie wynika to bynajmniej z faktu, że od miejsca występowania krabów dzieli nas spora odległość. Jedząc paluszki z kraba, wydaje się nam, że rzeczywiście zostały przyrządzone z jego mięsa. Otóż paluszki krabowe tylko imitują kraba lub homara. Okazuje się bowiem, że w ich wnętrzu nie ma mięsa wskazanych owoców morza. Surimi to nic innego jak zmielone mięso ryb (zwłaszcza dorsza, morszczuka lub też mintaja), które wyglądem przypomina mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa. Produkt ten jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, bowiem surimi oznacza w niej nic innego jak „mielone mięso”. Jeżeli nie jesteś przekonana, zobacz, co wchodzi w skład kupionych przez ciebie mrożonych paluszków krabowych. Dobrze będzie, jeżeli znajdzie się tam chociażby aromat z kraba.

    W jaki sposób powstają zatem paluszki krabowe? Otóż, żeby trafiający do nas produkt wyglądał inaczej niż pasta otrzymana ze zmielonego mięsa ryb, trzeba dodać do niego substancje polepszające ich wygląd i smak. I tak, aby uzyskać odpowiednio zwartą konsystencję, dodaje się do nich białko jajka albo inną substancję zagęszczającą. Aby jedzone przez nas paluszki były odrobinę słodsze, wzbogaca się je w sorbitol i inne stabilizatory smaku oraz aromatu. Skąd w takim razie bierze się ich czerwona lub różowo-żółta barwa? Taki wygląd paluszków uzyskuje się poprzez dodatek substancji sztucznych albo pochodzenia naturalnego, a kształt formowany jest poprzez owinięcie mięsa specjalną przezroczystą folią. Mimo tego, że paluszki nie są z mięsa kraba, to warto je jeść, bowiem zawierają wiele substancji odżywczych i mniej cholesterolu, niż wspomniany owoc morza. Wobec tego nie zwlekaj i już teraz zobacz, jak przyrządzić paluszki krabowe.

    Przepis na paluszki krabowe

    Sałatka z paluszków krabowych jest chyba najpopularniejszym sposobem jedzenia tego produktu. Nie powinno nas to dziwić, ponieważ świetnie komponuje się z warzywami i owocami morza. Poza tym posiada lekko słonawy smak przypominający mięso kraba. Mało kto z nas wie o tym, że paluszki krabowe możemy jeść surowe, ponieważ i tak zanim trafiły na nasz talerz, były już poddane procesowi przetworzenia. Ten, kto nie lubi ich w takiej postaci, może pokusić się na ich upieczenie w cieście albo usmażenie w panierce. Idealnie nadają się także do jedzenia wraz z awokado, jajkami, ziołami, a także majonezem.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Więcej już paluszków krabowych nie kupię..

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Patelnia serce
    Uwielbiam gadżety kuchenne, a Wy? Zarówno te użyteczne, jak i kompletnie...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...

    Ostatnie komentarze