Pączki serowe

    Czy istnieje większa przyjemność niż możliwość skosztowania prawdziwych domowych wypieków? Czasami naprawdę ciężko jest się nim oprzeć, zwłaszcza gdy po całym domu roznosi się niesamowity zapach. Niestety ze względu na coraz większe tempo życia i ciągły pośpiech stopniowo zanika już tradycja cotygodniowego pieczenia ciasta. Z drugiej strony nie ma co się temu dziwić, kiedy zamiast stać godzinami w kuchni i starać się zminimalizować ryzyko wyjścia przysłowiowego zakalca, możemy iść do pierwszej z brzegu cukierni i rozsmakowywać się w wielu znakomitych deserach. Jednakże i takie postępowanie ma swoje wady, ponieważ nie zawsze dokładnie wiemy, co w jedzonych przez nas ciastach bądź ciasteczkach się znajduje. Dlatego też na wizytę w cukierni nie zawsze mogą pozwolić sobie alergicy albo osoby będące na diecie. Nie ulega wątpliwości, że samodzielne przygotowanie domowych wypieków pochłania znacznie więcej czasu, jednakże nierzadko ich jakość jest o niebo lepsza. Z tego powodu nie pozostaje nam nic innego, jak chociażby przywrócenie w części tradycji przygotowywania weekendowych słodkości. Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z domowymi wypiekami, przeczytaj poniższy artykuł. Dzięki niemu dowiesz się, w jaki sposób robi się pyszne pączki serowe.

    Domowe wypieki

    Jak już powiedziano, domowe wypieki odeszły trochę do lamusa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprzeciwić się tej tendencji. Wystarczy tylko uzbroić się w cierpliwość i mieć odrobinę chęci, aby na naszym stole mogło się pojawić wyborne ciasto drożdżowe, ciasteczka korzenne, piernik w polewie, babka cytrynowa albo wiele innych propozycji. Co więcej, nie warto ulegać pokusie i kupować gotowe mieszanki do ciast, które wystarczy zalać wodą i upiec. Znacznie lepiej jest pokusić się o wykonanie przepisu z prawdziwego zdarzenia. Wówczas będziemy mieli do czynienia nie tylko z lepszym efektem, ale także ogromną satysfakcją. I chociaż karnawał już dawno minął, to zanim zaczniesz decydować się na przygotowanie świątecznego mazurka, makowca bądź sernika, idealnym sposobem na zaprawienie się w boju jest przygotowanie serowych pączków. Tego rodzaju ciasto na pączki opiera się na wykorzystaniu twarogu, który świetnie sprawdza się w wypiekach, o czym może świadczyć chociażby ciasto sernik. Oprócz tego pączki twarogowe to ciekawy element urozmaicający nasze codzienne upodobania do słodkości. Jeżeli nabrałaś ochotę na przygotowanie domowych wypieków, zapoznaj się z poniższym przepisem na pączki serowe.

    Przepis na pączki serowe

    Do przygotowania pączków serowych będziesz potrzebowała:

    • 2,5 szklanki mąki,
    • 45 dag twarogu,
    • 4 jajek,
    • ¼ szklanki oleju,
    • ½ szklanki cukru,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.


    Mąkę należy przesiać i wsypać do pojemnika, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Następnie dodajemy do niej 4 surowe jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i twaróg. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Możemy to zrobić za pomocą miksera.

    Kiedy ciasto utworzy jednolitą masę, tworzymy z niego niedużej wielkości kulki. Bardzo ważne jest, aby były one niewielkich rozmiarów, wówczas czas ich smażenia będzie krótszy. Następnie obtaczamy pączki w mące. W garnku rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i wrzucamy kolejno po kilka pączków. Smażymy je do czasu, aż przybiorą lekko brązowy kolor. Po usmażeniu pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Pycha! kupne się do nich nie umywają:)

    Dobre, ale wyszło ich tyle, że będę je jeść chyba przez miesiąc

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...