Ozorki wieprzowe

    Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona jest także w innych krajach i posiada zarazem grono zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Zanim zdążysz ją skrytykować, spróbuj, korzystając z naszego przepisu, samodzielnie przyrządzić ją w domu.

    Potrawy z podrobów

    Ozorki to podroby zwierzęce, które są cennym źródłem wartości odżywczych. Obok nich do zdatnych do spożycia narządów wewnętrznych zwierząt zaliczyć należy:  serca, płuca, wątróbki, ogony, mózg, flaki, śledziony, wymiona, dolne części nóg oraz nerki określane także mianem cynaderek. Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę i z uprzedzeniem odnosimy się do podrobów, to są one szeroko wykorzystywane przy wytwarzaniu jedzonej przez nas kaszanki, pasztetów, salcesonu bądź parówek, wchodzących w skład hot dogów.

    Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie potraw z podrobów. Najważniejsze, by były świeże, gdyż jest to mięso, które ze względu na dużą zawartość krwi i enzymów, bardzo szybko ulega rozkładowi i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Trudno wskazać osobę, która choć raz nie skusiła się na wątróbkę z pieczarkami, która znakomicie uzupełnia niedobór magnezu w organizmie i jest polecana szczególnie osobom chorym na anemię. Wśród miłośników wykwintnych dań krążą także proste i dające nieokreśloną przyjemność przepisy na ozorki. Wszystkie rodzaje podrobów to także nieocenione źródło wysokowartościowego białka, dlatego powinny być spożywane przez osoby dbające o kondycję swoich mięśni.

    Podroby spożywane mogą być na różne sposoby, stąd serwowane są zarówno jako dania główne, dodatki, ale także jako przekąski. Dzieje się tak ze względu na dużą różnorodność ich obróbki. Niektóre podroby bowiem są spożywane na surowo, po usmażeniu, uduszeniu lub też panierowaniu. Jedną ze smaczniejszych potraw są ozorki wieprzowe w sosie musztardowym.

    Przepis na ozorki wieprzowe

    Przed przystąpieniem do przygotowania ozorków w sosie zaopatrz się w następujące artykuły spożywcze:

    • 8 sztuk ozorków wieprzowych,
    • 3 łyżeczki musztardy dijon,
    • 3 duże cebule,
    • włoszczyzna,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 8 dag masła,
    • śmietana 18% tłuszczu,
    • sól,
    • pieprz.

    Każdy ozór wieprzowy należy dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie trzeba pozbyć się z nich gruczołów ślinowych i po raz kolejny dobrze opłukać.

    Ozorki należy gotować wraz z dodatkiem włoszczyzny i soli przez około 2 godziny, aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu ozorki należy wyjąć i obrać ze skórki.

    Surową cebulę trzeba obrać i zrumienić na maśle.

    Ozorki ponownie powinny znaleźć się w wywarze, do którego dodać należy 3 łyżki musztardy, podsmażoną na maśle cebulę oraz świeżo zmielony pieprz.

    W celu uzyskania konsystencji sosu musztardowego trzeba otrzymany wywar zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki i odrobiny wody.

    Przed podaniem ozorki powinny zostać pokrojone w poprzeczne plastry.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze