Ostry sos pomidorowy - do pizzy, do naleśników itd.

    Ostry sos pomidorowy przyda się zawsze. Możesz polać nim naleśniki z mięsnym nadzieniem lub pizzę. Doda wyrazu twoim ulubionym potrawom, orzeźwi cię, obudzi, przyspieszy przemianę materii. Oto co musisz zrobić, by takie cudo pojawiło się na twoim stole.

    Przygotuj:

    • puszkę pomidorów lub słoiczek przecieru
    • szklankę wody
    • łyżkę oleju
    • łyżeczkę cukru
    • trochę soli
    • 2 ząbki czosnku
    • bazylię, oregano, tymianek, curry, płaską łyżeczkę chili lub ostrej papryki

    1. Do garnka wlej wodę, olej, cukier i sól.

    2. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj przecier lub puszkę pomidorów bez skórki. Ciągle mieszaj pyszny sos.

    3. Po chwili wrzuć wszystkie przyprawy i na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek.

    4. Ostry sos pomidorowy powinien być gęsty, więc w zależności od potrzeby dodaj wody lub przecieru.

    5. Zrobiłaś właśnie (pozwólcie, że postawię dwukropek, bo wymieniania będzie dużo): pikantny sos do pizzy, sos do naleśników na ostro, sos do zapiekanek, sos do drobiu i do czego tylko zechcesz. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    SOS wyszedł super! Mniam do moich naleśniczków na ostro z pieczarkami idealny mmmm ..
    Na pewno zagości na stałe w mojej kuchni =-)
    Pozdrawiam

    tego szukałam

    sympatyczny sos, dosc ostry, a nawet bardzo, ale... taki lubie

    Sos wyszedł świetny z małymi ulepszeniami w przepisie tj. zamiast sproszkowanej papryki 10 sztuk świeżych papryczek chilli drobno pokrojonych wraz z ziarenkami :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...

    Ostatnie komentarze