Ostry sos pomidorowy - do pizzy, do naleśników itd.

    Ostry sos pomidorowy przyda się zawsze. Możesz polać nim naleśniki z mięsnym nadzieniem lub pizzę. Doda wyrazu twoim ulubionym potrawom, orzeźwi cię, obudzi, przyspieszy przemianę materii. Oto co musisz zrobić, by takie cudo pojawiło się na twoim stole.

    Przygotuj:

    • puszkę pomidorów lub słoiczek przecieru
    • szklankę wody
    • łyżkę oleju
    • łyżeczkę cukru
    • trochę soli
    • 2 ząbki czosnku
    • bazylię, oregano, tymianek, curry, płaską łyżeczkę chili lub ostrej papryki

    1. Do garnka wlej wodę, olej, cukier i sól.

    2. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj przecier lub puszkę pomidorów bez skórki. Ciągle mieszaj pyszny sos.

    3. Po chwili wrzuć wszystkie przyprawy i na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek.

    4. Ostry sos pomidorowy powinien być gęsty, więc w zależności od potrzeby dodaj wody lub przecieru.

    5. Zrobiłaś właśnie (pozwólcie, że postawię dwukropek, bo wymieniania będzie dużo): pikantny sos do pizzy, sos do naleśników na ostro, sos do zapiekanek, sos do drobiu i do czego tylko zechcesz. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    SOS wyszedł super! Mniam do moich naleśniczków na ostro z pieczarkami idealny mmmm ..
    Na pewno zagości na stałe w mojej kuchni =-)
    Pozdrawiam

    tego szukałam

    sympatyczny sos, dosc ostry, a nawet bardzo, ale... taki lubie

    Sos wyszedł świetny z małymi ulepszeniami w przepisie tj. zamiast sproszkowanej papryki 10 sztuk świeżych papryczek chilli drobno pokrojonych wraz z ziarenkami :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...