Ogórki kiszone - właściwości

    Kiszone warzywa świetnie pasują jako przystawka do dań z grilla. Zielone ogórki nadają się do tego idealnie. Ponoć znane są one ze swoich właściwości odchudzających. Aby jednak dowiedzieć się, czy tama metoda odchudzania działa, wypadałoby sprawdzić ją na własnej skórze. Z czasem rezultaty mogą przejść najśmielsze oczekiwania. Wato zatem podjąć tę próbę! 

    Jak wpływa na organizm ogórek zielony?

    Ten rodzaj warzywa pojawia się w dietach nader często z tego względu, że jest on środkiem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Jego działanie polega na oczyszczaniu organizmu z zalegających toksyn, przez co spalanie tkanki tłuszczowej jest o wiele szybsze i skuteczniejsze. Ogórek składa się ze sporych ilości wody, a więc spożywanie go nie wpływa destrukcyjnie na sylwetkę. W 100 g jest tylko 6 kcal! A jaka jest wartość odżywcza tego warzywa? Otóż ogórek zielony jest bogaty w takie witaminy jak A i B. Można w nim znaleźć również kwas foliowy. Zawarta w nim witamina C występuje w zwiększonej ilości zwłaszcza w soku z ogórków kiszonych. Jego picie zapobiega zatem infekcjom. Komponując zdrowe drugie śniadanie pod postacią kanapek należy pamiętać o tym, że ogórka kiszonego nie wolno zestawiać z pomidorem. Te warzywa nie idą ze sobą w parze, bo ich połączenie powoduje, że witamina C zostaje całkowicie zlikwidowana! Jeśli chodzi o wpływ ogórka na zdrowie, to zbawiennie działa on na drogi moczowe, a także poprawia trawienie, likwidując uporczywe zaparcia. Ogórki kiszone nie są jednak polecane osobom z chorobą wrzodową żołądka. Ich spożywanie przy takiej dolegliwości mogłoby bowiem spowodować szereg groźnych powikłań.

    Kiszone warzywa – jak działają na zdrowie i sylwetkę?

    Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Powodują bowiem lepsze przyswajanie żelaza, czyniąc walkę z chorobą łatwiejszą.
    Na korzyść jedzenia ogórków kiszonych przemawia także fakt, że są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich. Zupa ogórkowa będzie więc świetnym pomysłem na danie obiadowe, podobnie jak chłodnik ogórkowy. Ponadto sprzyjają one lepszemu przyswajaniu pokarmów i wspomagają wydzielenie kwasów żołądkowych. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego usuwania wody z organizmu, dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów. Dieta jest bardziej efektywna głównie za sprawą ich właściwości, wspomagających perystaltykę jelit. Do tego ich jedzenie powoduje, że szybko osiąga się uczucie sytości, a zbędny tłuszcz spalany jest o wiele szybciej. Jakby tego było mało, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje. Warto więc dodawać je do kanapek, sałatek warzywnych czy po prostu spożywać zawsze wtedy, kiedy odczuwa się uczucie narastającego głodu. Nie bez znaczenia będą użyte do kiszenia przyprawy takie jak liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, koper włoski czy gorczyca. Wszystkie one będą dodawały ogórkom jeszcze lepszego aromatu, a do tego spowodują, że spożywanie tego rodzaju kiszonki wpłynie na skuteczne zahamowanie apetytu. Takie działanie pozwoli przemóc chęć podjadania między posiłkami.

     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Tak się składa, że właśnie kiszonego ogórka można zestawiać z pomidorem. To surowy ogórek nie powinien być jedzony z pomidorem, bo jedna łyżeczka soku z surowego ogórka zabija witaminę C w aż 3 litrach soku z pomidorów. Dlatego do sałatek lepiej używać kiszonych i konserwowych ogórków.

    Kiszone ogórki są świetne dla osób,które się odchudzają...nie mają prawie w ogóle kalorii.

    zgadza się!

    Czy ogórek podczas kiszenia zwiększa ilość wit. C? Otóż nie. O tym że ogórek jest kwaśny nie świadczy poziom wit. C a proces fermentacji jaki zachodzi podczas kiszenia.

    moze nie zwieksza sie zawartosc witaminy c ale za to jej przyswajalnosc przez organizm ludzki sie zwieksza kilkukrotnie!!!

    Popieram sprostowanie,bo takie nieprawdziwe opinie często pojawiają się w internecie.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze