Odmiany jabłek

     

    Tych owoców nie sposób sobie odmówić. Sprawdzają się w każdej postaci, niezależnie od tego, czy robimy pyszną szarlotkę, dodajemy jako nadzienie do naleśników w postaci smakowitego musu, czy też zapiekamy w piekarniku z aromatycznymi przyprawami. Szereg zastosowań jest naprawdę pokaźny. Co ciekawe, ich odmian jest ponad 40! A czy znasz najpopularniejsze rodzaje jabłek?

    Gatunki jabłek

    Antonówka – owoce nie są zbyt smaczne, dlatego zdecydowanie lepiej nadają się użyte do przetworów lub jako składnik ciast. Dojrzewają pod koniec września. Mają najwięcej witaminy C.
     
    Papierówka – małe, zielone jabłka, kiedy dojrzeją, nabierają bladożółtego odcienia i cechują się słodkim smakiem. Skórka nie ma rumieńca. To odmiana deserowa. Jej miąższ jest delikatny, soczysty i lekko kwaskowaty. Osiągają dojrzałość pod koniec listopada.
     
    Malinówka – wyróżniają się malinowym smakiem, a owoce mają nieco podłużny kształt. Skórka tego rodzaju jabłek jest cienka i błyszcząca, a miąższ jest kruchy o nieco zaróżowionym kolorze.
     
    Jabłka – właściwości
     
    Jabłka są cennym źródłem błonnika, a więc korzystnie wpływają na naszą przemianę materii, usuwając resztki pokarmowe i zwalczając wolne rodniki. Posiadają żelazo i potas oraz witaminę C i P, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Uszczelniają naczynia krwionośne i wzmacniają dziąsła.
     

     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze