Nalewka z dzikiej róży - na jesienne smutki

    Dzika róża jest znana ze swych dobroczynnych właściwości już od tysięcy lat. Wyciąg z jej owoców działa wzmacniająco, pomaga też przy chorobach żołądka i przeziębieniu. Nalewka z dzikiej róży to prawdziwy napój bogów, który w mig przywróci cię do życia. To najlepszy sposób na jesienne smutki i osłabienie.

    Przygotuj:

    • 1 kg owoców dzikiej róży
    • ¾ l wódki
    • 60 dag cukru

    Krok 1
    Zacznij od przygotowania owoców dzikiej róży. Umyj je, ponacinaj z jednej strony, usuń pestki, wypłucz i osącz.

    Krok 2
    Włóż owoce do słoja, zasyp cukrem i poczekaj dwa tygodnie.

    Krok 3
    Na wszystko co dobre trzeba czekać. Po tym czasie, kiedy owoce puszczą już sok, zalej je wódką i szczelnie zamknij naczynie.

    Krok 4
    Niestety znów musisz uzbroić się w cierpliwość na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsaj nalewką.

    Krok 5
    Jeśli minął już wyznaczony czas otwórz nalewkę z dzikiej róży, przefiltruj ją przez gazę i rozlej do butelek.

    Krok 6
    Ten napój alkoholowy powinien dojrzewać od 2 do 4 miesięcy. Czekaj spokojnie, a później rozkoszuj się smakiem i korzystaj z cudownej mocy.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nie ma to jak do przepisu na nalewkę dać zdjęcie czerwonego wina hahaha

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...