Naleśniki z jabłkami

    Ciepły posiłek to podstawa przetrwania niezbyt sprzyjającej pogody. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na obieranie ziemniaków, gotowanie ryżu albo makaronu. Oczywiście możemy zaoszczędzić sobie sporo czasu i przygotować duży garnek zupy pomidorowej albo ogórkowej, jednakże kilkudniowe jedzenie tego samego może nam się dość szybko znudzić. W takiej sytuacji warto jest znać kilka prostych i szybkich przepisów, za pomocą których uda się nam w kilka chwil przygotować i zjeść coś ciepłego. Z pomocą przychodzą tu dobrze znane, choć wydaje się, że trochę zapomniane przepisy. Jednym z nich jest niewątpliwie receptura przyrządzania pysznych naleśników, do których mamy możliwość dodania wielu różnych farszów czy polew i uzyskiwania dzięki temu coraz to nowych smaków. Jednym ze smaków dzieciństwa, który musiał zapaść ci w pamięć są naleśniki z jabłkami. Jeżeli chciałabyś, aby to niezwykłe wspomnienie stało się rzeczywistością, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz tu nie tylko przepis na naleśniki z jabłkami, lecz również poznasz inne sposoby na wykorzystanie tych niezwykłych owoców w kuchni.

    Przepisy z jabłek

    Nie ulega wątpliwości, że obecnie mamy znacznie większy dostęp do świeżych owoców bez względu na porę roku, niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu. Nie powinno to jednak oznaczać rezygnacji z jedzenia owoców od wieków obecnych w naszej kuchni. Jednymi z nich są jabłka, które najsmaczniejsze są późnym latem oraz wczesną jesienią, lecz właściwe ich przechowywanie sprawia, że z łatwością możemy po nie sięgać również zimą i wczesną wiosną. Ich jedzenie jest tym łatwiejsze, że kuchnia polska posiada wiele przepisów, w których możemy wykorzystać te niezwykłe owoce. Możemy z nich przygotować smaczną szarlotkę, racuchy bądź wyśmienity sorbet. Przepisy z jabłek jednak wcale nie muszą w rezultacie dawać nam słodkich dań. Dość wspomnieć tu chociażby takie potrawy z jabłkami jak pieczona kaczka, surówka z kiszonej kapusty czy ostry chrzan. Do naleśników jednak najlepiej nadają się smażone jabłka. Jeżeli jesteś ciekawa, jak zrobić naleśniki z jabłkami, przeczytaj poniższy przepis.

    Przepis na naleśniki z jabłkami

    Do zrealizowania przepisu na naleśniki z jabłkami będziesz potrzebowała:

    • 250 ml mleka,
    • 250 ml wody,
    • szczypty sody oczyszczonej,
    • szczypty soli,
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 2 jajek,
    • oleju,
    • 1 łyżki cukru,
    • 3 łyżek masła,
    • 4 jabłek,
    • miodu.

    Mleko, wodę, sodę oczyszczoną i sól mieszamy z przesianą mąką. Następnie do całości dodajemy 2 jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby przybrały jednolitą konsystencję. Następnie smarujemy patelnię za pomocą papieru odrobiną oleju. Kiedy stanie się gorąca, wlewamy na nią około jedną łyżkę wazową ciasta. Kiedy naleśnik zacznie się odklejać od patelni, przewracamy go na drugą stronę i dalej smażymy. W ten sposób musimy usmażyć całe przygotowane wcześniej ciasto.

    Jabłka musimy obrać ze skórki i pozbyć się z nich gniazd nasion. Następnie kroimy je na średniej wielkości kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Całość smażymy około 5 minut i dodajemy łyżkę cukru. Kiedy owoce już zmiękną, zdejmujemy je z ognia. Wcześniej usmażone naleśniki przekładamy odrobiną jabłek, a ich resztę umieszczamy na pierwszym naleśniku. Całość możesz dodatkowo polać miodem i posypać cynamonem.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ja zawszę daję jeszcze syrop klonowy zamiast miodu. Ma wtedy trochę ciekawszy smak.

    Moja babcia takie robiła ze świeżych jabłek! Pyszne!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze