Naleśniki gryczane

    Od wielu tysięcy lat różnego rodzaju placki i placuszki były jednym z podstawowych elementów diety człowieka bez względu na to, w jakim regionie świata mieszkał i które produkty były dla niego dostępne. To właśnie one stanowiły pierwowzór dzisiejszego pieczywa. Jednak nie zawsze mamy czas na to, by podjąć się wypieku domowego chleba albo bułek. Z drugiej strony przygotowanie placków jest bardzo prostym i szybkim pomysłem na obiad. Jednym z ich rodzajów cieszących się ogromnym powodzeniem na całym świecie są naleśniki. Uwielbiają je nie tylko dorośli, lecz także dzieci, a możliwość modyfikowania ich smaku sprawia, że z łatwością zaspokoimy nawet najbardziej odległe upodobania kulinarne. Nawet jeśli znudzi nam się smak tradycyjnych naleśników, możemy nieco urozmaicić nasze ciasto, przygotowując naleśniki gryczane. Już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat naleśników. Znajdziesz w nim również przepis na rodzaj placków przyrządzonych z dodatkiem mąki gryczanej.

    Pomysły na naleśniki

    Jak już wspomniano, naleśniki są jednym z prostszych pomysłów na obiad albo ciepłą przekąskę. Jak zrobić naleśniki? Z jednej strony mamy do czynienia z tradycyjnym przepisem, w trakcie realizowania którego sięgamy po mleko, mąkę, jajka i wodę. Z drugiej strony natomiast możemy z niektórych składników zrezygnować i przygotować naleśniki bez jajek bądź naleśniki bez mleka. Poza tym często dla puszystości ciasta dodawany jest również proszek do pieczenia bądź soda oczyszczona. Niektórzy zaś tworzą pyszne naleśniki, dodając do ciasta odrobinę masła. Oprócz ciasta na naleśniki warto również zwrócić uwagę na to, co znajdzie się w ich wnętrzu. Sprawdza się tutaj właściwie wszystko – świeże owoce, dżemy, powidła, czekolada, warzywa czy mięso. Zwolennicy prostoty natomiast nie wyobrażają sobie lepszego zestawienia niż naleśniki z cukrem i cynamonem. Naleśniki dodatkowo można zwieńczyć słodkim sosem albo zapiec razem z serem bądź beszamelem. Bez względu na to, jaki farsz zdecydujemy się zrobić, będzie on świetnie komponował się z naleśnikami z mąki gryczanej. Jak przygotować placki gryczane? Już teraz zapoznaj się poniższym przepisem na naleśniki.

    Przepis na gryczane naleśniki

    Do zrealizowania przepisu na gryczane naleśniki będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 3/4 szklanki mąki gryczanej,
    • 1/4 mąki pszennej,
    • 1 jajko,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 szklanka wody,
    • 1 szczypta soli,
    • 1 łyżeczka klarowanego masła.

    Sposób przygotowania:

    Mąkę pszenną i gryczaną należy przesiać. Następnie dodajemy do niej jajko, mleko, wodę, sól i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najlepiej jest użyć miksera, dzięki czemu ciasto będzie bardziej delikatne i puszyste. Powinno ono posiadać lekko lejącą się konsystencję. Naleśniki należy smażyć na dość dużym ogniu bez dodatku tłuszczu. Jeżeli zamierzamy smażyć je na oleju, nie należy do ciasta dodawać masła. Naleśniki gryczane świetnie komponują się zwłaszcza z warzywami takimi jak brokuły, szpinak i szparagi, a także pieczarkami.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Najlepsze pod słońcem! Nie umywają się do innych!

    Wyglądają apetycznie!

    Mi jakoś nie podeszły...

    Wolę normalne naleśniki, ale te nie były złe :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.