Naleśniki bez mleka

    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci się samodzielnie przygotować? Bardzo często są nim naleśniki. Dlaczego to właśnie przepisy na nie poznajemy jako pierwsze? Chodzi tu przede wszystkim o to, że naleśniki są dość proste w wykonaniu, lecz także trafiają w gusta niemalże wszystkich z nas. Co więcej, smażenie tych niezwykle smacznych placków zajmuje niewiele czasu, dlatego jest to świetny pomysł na awaryjne danie. I chociaż wydawać by się mogło, że receptura przyrządzania naleśników jest wszystkim doskonale znana, to jednak warto zaznaczyć, iż w różnych tradycjach kulinarnych różni się ona między sobą. Oprócz tego nie zawsze możemy spożywać wszystkie produkty używane do robienia tradycyjnych naleśników albo po prostu musimy je przygotować, a zabrakło nam mleka. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat pomysłów na naleśniki, a także poznasz recepturę przyrządzania naleśników bez użycia mleka.

    Przepisy na naleśniki

    Jak już zostało to zaznaczone, zwykle każdy z nas doskonale wie, jak zrobić naleśniki. Wystarczy tylko połączyć mąkę, mleko, jajka, wodę i proszek do pieczenia. Jednakże wbrew pozorom nie jest to jedyny sposób, by zrobić pyszne placki. Przepisów na naleśniki jest nieskończenie wiele, zwłaszcza że za każdym razem, gdy zmienimy dodawany do nich farsz, smakują one zupełnie inaczej. Dzieci zazwyczaj wprost przepadają za naleśnikami na słodko, choć i niektórzy dorośli nie mogą sobie ich odmówić. Z drugiej strony naleśniki na ostro to bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zresztą po usmażeniu placków możemy wykorzystać je w dowolny sposób. Co ciekawe, są one serwowane nie tylko na śniadanie albo kolację, ale też mogą być podane na obiad czy też jako przystawka. Interesujące jest także wykonywanie z naleśników swoistego makaronu do rosołu, który bardzo dobrze podkreśla smak wywaru. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że trudno jest się oprzeć naleśnikom. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy na diecie bez mleka? Zapoznaj się z poniższym przepisem, a dowiesz się, jak zrobić naleśniki bez mleka.

    Przepis na naleśniki bez mleka

    Do zrealizowania przepisu na naleśniki bez mleka będziesz potrzebowała:

    • 2 szklanek mąki,
    • 2 łyżek masła,
    • szczypty soli,
    • 4 łyżeczek proszku do pieczenia,
    • 2 łyżek cukru,
    • 2 szklanek wody,
    • 2 jajek.

    Sposób przygotowania:

    Do dużej miski wlewamy wodę i dodajemy jajka i masło. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz cukier. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników i zakrycie ciasta, a także odłożenie go na 10-15 minut. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do smażenia. Wystarczy tylko za pomocą łyżki wazowej wlać je na patelnię i smażyć przez około 2 minuty. Następnie należy delikatnie przewrócić naleśnik na drugą stronę i usmażyć. Te same czynności musisz powtarzać z pozostałą częścią ciasta. Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, dlatego po usmażeniu polej je miodem albo dołóż inne dodatki. Jeżeli pozostanie ci trochę placków, możesz je obtoczyć w bułce tartej z warzywnym bądź mięsnym farszem i usmażyć ponownie na oleju.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Wreszcie naleśniki bez mleka:)

    Jeśli ktoś jest na diecie bez mleka to masła też nie może jeść gdyż jest ono wyrabiane z mleka :(

    Dobre zwłaszcza jak się nie ma mleka pod ręką;)

    kiedy zaczęłam mieszać ciasto nie było aksamitne tylko miało grudki z masła ;(

    super, idealne na zwałe

    Zamiast masła dodaj oleju

    hahahah widze sami swoi :D

    beznadzieja, nalesniki po usmazeniu lamia sie, nie da sie ich zawinac, jedynie nadaja sie do polania

    Jak chcecie je zawijać muszą byc bez proszku do pieczenia....wtedy będą miekkie i cieniutkie

    Te naleśniki są pyszne ale niewiem jaka dokładnie woda przegotowana (zimna) czy z kranu?
    a może ciepła prosze o odpowieć diękuje :)

    ja zamiast masła dodałam pół łyżki oleju, a proszku do pieczenia tylko 1.5 łyżeczki (tyle miałam) i wyszły CUDOWNE! najlepsze jakie kiedykolwiek mi się udały :)
    polecam też zamiast wody dodać ciemnego piwa ;)

    naleśniki super,co prawda masło się nie rozkręciło :) do końca ale podczas smażenia się rozpuściły,dzieki temu są takie mękkie,akurat mnie wyszły troszkę cieńsze i dają się zwinąć,trzeba mieć w tym po prostu wprawe,ale przepis jest super,no i mój taki akcent dałam 1 budyń :) do środka i półtora szklanki maki,dzieciaki zachwycały

    mi wyszły pyszne! lepsze niż dotychczas robiłam, dwoma już się objadłam!

    Nie wiem jakiej wody dolać ciepłej czy zimnej >? napiszcie jakiej ?

    Nie ważne jaka woda, ale najlepiej temperatury pokojowej.

    czy to powinno być takie płynne

    GENIALNE ! <3
    WYSZŁY <3

    jutro robie na dzień ojca zobaczymy

    mi wyszly bardziej pancakes ;)
    smak:
    pyszne,lecz inny smak niż normalne!!! :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.