Najdziwniejsze potrawy świata

    Każdy w ciągu swojego życia poznaje tylko niewielki wycinek z ogromnej kuchni świata. Trudno określić, jak dużo przepisów kulinarnych istnieje, zwłaszcza, że niemal każdy z nas w trakcie swoich przygód kulinarnych udoskonala zastane receptury lub jest twórcą zupełnie nowych sposobów na przyrządzanie potraw. Nie powinno nas zatem zaskakiwać, że istnieją dania zdecydowanie różne od naszych, jednak bywa, że wykorzystane w nich składniki nieraz potrafią wprawić w zdumienie.

    Kuchnie świata

    Przeciętny Europejczyk ogranicza znajomość kuchni do tradycji kulinarnej kraju, z jakiego pochodzi, fast foodów oraz potraw i produktów spożywczych, których jedzenie w danym czasie i miejscu jest modne. Zauważyć to można na przykładzie sushi. Dzięki rozpropagowaniu jego jedzenia w ciągu kilku ostatnich lat, jak grzyby po deszczu, mnożą się restauracje specjalizujące się w jego przyrządzaniu. Czasami warto oderwać się od otoczenia i wybrać się w samotną podróż po różnych kuchniach świata. Okazuje się bowiem, że mogą nam one przynieść wiele przyjemności, ale także być źródłem nieraz zupełnie skrajnych emocji.

    Niechęć co do niektórych potraw może mieć różne przyczyny. Nie zawsze mają one związek z racjonalnością albo upodobaniami smakowymi. Trudno bowiem powiedzieć o daniu, że go nie lubimy, jeśli nie skusimy się na spróbowanie choćby kawałka. Należy przede wszystkim wskazać tu uwarunkowania kulturowe i religijne. Pewnych produktów nie jemy, bo nie występują w naszym kraju lub po prostu nie są potrzebne w naszej diecie. Obok tego istnieją religie takie jak na przykład judaizm, które zakazują spożywania określonych potraw. Żydzi bowiem zgodnie z wiarą nie mogą spożywać mięsa wieprzowego.

    Dania świata mogą nam się wydawać dziwne z kilku powodów. Łączenie niektórych znanych nam składników może spowodować, że po wyobrażeniu sobie uzyskanego efektu, nie będziemy mieli ochoty na jedzenie, np. smażonego batonika "Mars". Poza tym niektóre (dobrze nam znane) potrawy mogą być przygotowywane ze składników zupełnie niestandardowych. W końcu na miano dziwnego jedzenia zasługują rośliny i zwierzęta, o których nigdy nie pomyślelibyśmy w kategoriach jedzenia.

    Dziwne jedzenie

    Jedną z najbardziej zaskakujących tradycji kulinarnych jest jedzenie owadów. Największą sławą cieszą się smażone koniki polne oraz szarańcza. Te przedziwne przysmaki możemy znaleźć w kuchni tajskiej i meksykańskiej.

    Równie mrożącym krew w żyłach daniem jest to, które przyrządza się z psiego mięsa. Jedzenie psów jest charakterystyczne zwłaszcza dla kuchni azjatyckich i w tamtych rejonach w ogóle nie uznaje się go za jakąkolwiek anomalię. Podobnie ma się rzecz z jedzeniem kotów.

    Niestandardowym gatunkiem mięsa jest to, które pozyskuje się z krokodyla. Już samo zwierzę kojarzy się nam z czymś egzotycznym, a trzeba dodać, że jest ono elementem składowym dobrze nam znanego sernika. To niebywałe zestawienie budzi skrajne emocje, ciekawiąc i odpychając jednocześnie.

    Znacznie mniej od naszej tradycji oddalone jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to...
    Patelnia serce
    Uwielbiam gadżety kuchenne, a Wy? Zarówno te użyteczne, jak i kompletnie...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...
    Cuda jakie widzicie w naszej galerii, to tylko kropla w oceanie pomysłów,...
    Te najsłynniejsze na stałe wpisały się na karty kawiarni państw, z których...

    Ostatnie komentarze