Najdziwniejsze potrawy świata

    Każdy w ciągu swojego życia poznaje tylko niewielki wycinek z ogromnej kuchni świata. Trudno określić, jak dużo przepisów kulinarnych istnieje, zwłaszcza, że niemal każdy z nas w trakcie swoich przygód kulinarnych udoskonala zastane receptury lub jest twórcą zupełnie nowych sposobów na przyrządzanie potraw. Nie powinno nas zatem zaskakiwać, że istnieją dania zdecydowanie różne od naszych, jednak bywa, że wykorzystane w nich składniki nieraz potrafią wprawić w zdumienie.

    Kuchnie świata

    Przeciętny Europejczyk ogranicza znajomość kuchni do tradycji kulinarnej kraju, z jakiego pochodzi, fast foodów oraz potraw i produktów spożywczych, których jedzenie w danym czasie i miejscu jest modne. Zauważyć to można na przykładzie sushi. Dzięki rozpropagowaniu jego jedzenia w ciągu kilku ostatnich lat, jak grzyby po deszczu, mnożą się restauracje specjalizujące się w jego przyrządzaniu. Czasami warto oderwać się od otoczenia i wybrać się w samotną podróż po różnych kuchniach świata. Okazuje się bowiem, że mogą nam one przynieść wiele przyjemności, ale także być źródłem nieraz zupełnie skrajnych emocji.

    Niechęć co do niektórych potraw może mieć różne przyczyny. Nie zawsze mają one związek z racjonalnością albo upodobaniami smakowymi. Trudno bowiem powiedzieć o daniu, że go nie lubimy, jeśli nie skusimy się na spróbowanie choćby kawałka. Należy przede wszystkim wskazać tu uwarunkowania kulturowe i religijne. Pewnych produktów nie jemy, bo nie występują w naszym kraju lub po prostu nie są potrzebne w naszej diecie. Obok tego istnieją religie takie jak na przykład judaizm, które zakazują spożywania określonych potraw. Żydzi bowiem zgodnie z wiarą nie mogą spożywać mięsa wieprzowego.

    Dania świata mogą nam się wydawać dziwne z kilku powodów. Łączenie niektórych znanych nam składników może spowodować, że po wyobrażeniu sobie uzyskanego efektu, nie będziemy mieli ochoty na jedzenie, np. smażonego batonika "Mars". Poza tym niektóre (dobrze nam znane) potrawy mogą być przygotowywane ze składników zupełnie niestandardowych. W końcu na miano dziwnego jedzenia zasługują rośliny i zwierzęta, o których nigdy nie pomyślelibyśmy w kategoriach jedzenia.

    Dziwne jedzenie

    Jedną z najbardziej zaskakujących tradycji kulinarnych jest jedzenie owadów. Największą sławą cieszą się smażone koniki polne oraz szarańcza. Te przedziwne przysmaki możemy znaleźć w kuchni tajskiej i meksykańskiej.

    Równie mrożącym krew w żyłach daniem jest to, które przyrządza się z psiego mięsa. Jedzenie psów jest charakterystyczne zwłaszcza dla kuchni azjatyckich i w tamtych rejonach w ogóle nie uznaje się go za jakąkolwiek anomalię. Podobnie ma się rzecz z jedzeniem kotów.

    Niestandardowym gatunkiem mięsa jest to, które pozyskuje się z krokodyla. Już samo zwierzę kojarzy się nam z czymś egzotycznym, a trzeba dodać, że jest ono elementem składowym dobrze nam znanego sernika. To niebywałe zestawienie budzi skrajne emocje, ciekawiąc i odpychając jednocześnie.

    Znacznie mniej od naszej tradycji oddalone jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...