Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

    Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita. Oczywiście najlepiej wcinać ją na surowo, ale nie zawsze mamy na to ochotę. Dlatego czasem, dla odmiany, warto zrobić marchewkę na ciepło.

    Przygotuj:

    • pół kilograma marchewki
    • łyżeczkę mąki
    • łyżeczkę soli
    • łyżeczkę cukru
    • 2 łyżki masła
    • koperek do posypania

    1. Umyj marchewkę, obierz ją i pokrój w smakowitą kosteczkę.

    2. Do rondelka włóż masło i rozpuść je. Następnie wrzuć marchewkę, dodaj cukier, sól oraz pół szklanki wody i duś to pyszne danie.

    3. Kiedy dodatek do obiadu będzie miękł, rozmieszaj mąkę z 3 łyżkami zimnej wody.

    4. Miękka marchewka to znak, że można już dodać mączną zawiesinę. Trzeba wszystko dobrze wymieszać.

    5. Gotowana marchewka jest już gotowa. Doskonale smakuje z ziemniakami i mięsem. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Trzeba jednak pamiętać, że gotowana marchewka jest bardzo kaloryczna

    dlaczego ?

    bo tak

    ach, no tak

    marchewka gotowana traci witaminy' najlepsza jest gotowana na parze

    Jeśli nie dasz masła i dodasz mniej mąki to wcale nie będzie bardzo kaloryczna. Ma tylko wysokie IG. Za to dostarczy organizmowi zdecydowanie więcej beta karotenu niż marchew surowa. A beta karoten to prowitamina A, która w wątrobie zamieni się już na witaminę A, więc finalnie lepiej jeść tą gotowaną, jeśli chodzi o tą konkretną witaminkę :)

    Właśnie przyrządzam i zobaczymy,ale robię bez mąki bo żona jest uczulona..

    Gotowana marchew nie jest kaloryczna!!! Zacznijmy od tego że nic nie jest kaloryczne w odpowiednich ilościach :), a że przykład z marchwią jest bardzo często pokazywany pod względem IG to stad się biorą domysły że jest gorsza i nagle gotowana ma niewyobrażalną ilość kalorii, nie po prostu po po zjedzeniu gotowanej szybciej będziesz głodny.
    I tak słowem napomnienie to biorąc że 100g marchwi (byle jakiej) ma 27000 cal (to nie pomyłka :) 1 kcal=1000 cal) to aby przytyć jeden kilogram trzeba zjeść uwaga 26 kilogramów marchwi. czyli 260 małych marchewek, albo 87 dużych. A dla dziennego zapotrzebowania 2000kcal 74 małe, albo 25 dużych.
    PS. Średni czas zjedzenia jednej marchewki średniej 200g dla mnie to czas 10 min (mówię poważnie) więc aby zjeść dzienne zapotrzebowanie musiałbym spędzić 6h

    Pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...

    Ostatnie komentarze