Łosoś z makaronem

    I chociaż do niedawna pokutowało stwierdzenie, że kuchnia polska ziemniakiem stoi, to w ostatnim czasie zauważyć można wyraźną zmianę gustów kulinarnych naszych rodaków. Co prawda chyba każdy z nas od czasu do czasu zachwyca się smakiem placków ziemniaczanych, klusek śląskich, pieczonych ziemniaków albo delikatnego piure, ale jednak coraz częściej sięgamy po zupełnie inne dania. Bardzo szybką w przygotowaniu grupę potraw stanowią dania, w których głównym elementem jest makaron. Wystarczy tylko ugotować wybrany jego rodzaj i przyrządzić sos z różnymi dodatkami. Jest to bardzo łatwe do zrobienia, a możliwości łączenia składników są niczym nieograniczone. I tak obok tradycyjnego spaghetti bolognese możemy przyrządzić równie smaczny i prosty w wykonaniu makaron z łososiem. Jeżeli jesteś wielbicielem ryb albo też szukasz jakiegoś pomysłu na urozmaicenie swojej kuchni, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jakie dania makaronowe możesz przygotować na obiad, a także poznasz recepturę przyrządzania makaronu z łososiem.

    Przepisy na obiad z makaronem

    Szukając jakiejś inspiracji związanej z przepisami na obiad z makaronem, na pewno warto jest zainteresować się kuchnią włoską. To właśnie ze słonecznej Italii pochodzą receptury przyrządzania spaghetti bolognese albo spaghetti carbonara. Obok tego trudno odmówić sobie makaronu z wyśmienitym pesto bądź serkiem mascarpone. Co więcej, świetnie sprawdza się także makaron zapiekany z sosem beszamelowym i dowolnymi dodatkami bądź nadziewany mięsem i polany wyśmienitym sosem pomidorowym. Ten niezwykły składnik naszych dań świetnie sprawdza się również w wydaniu na słodko. Któż nie uwielbia truskawek z makaronem i śmietaną, będących ulubionym daniem każdego dziecka. Jeżeli natomiast ugotujesz za dużo makaronu, możesz z powodzeniem dodać go do zupy albo usmażyć razem z jajkiem bądź suszonymi pomidorami. Miłośnicy ryb natomiast na pewno rozsmakują się w wędzonym łososiu z makaronem. I choć na pierwszy rzut oka propozycja ta wydawać się nam może trochę dziwna, to jednak gdy tylko spróbujemy zrobić makaron z łososiem w sosie śmietanowym, na pewno nie poprzestaniemy na jednym razie. Łosoś wędzony z makaronem to bardzo wyrafinowana w smaku i szybka w przygotowaniu potrawa, która podbija serca wielu smakoszy. Nie trać okazji i przeczytaj poniższy przepis na makaron z łososiem.

    Przepis na makaron z łososiem

    Do przygotowania łososia z makaronem będziesz potrzebowała:

    • makaronu spaghetti,
    • śmietany,
    • wędzonego łososia,
    • 1 cebuli,
    • 2 łyżek masła,
    • soli,
    • pieprzu,
    • świeżej pietruszki,
    • 100 ml wódki.

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Następnie pozostawiamy go do odsączenia. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę, a także smażymy ją na maśle. Kolejnym krokiem jest podsmażenie drobnych kawałków wędzonego łososia. Po 2-3 minutach mieszamy śmietanę z wódką i dodajemy sos do łososia. Smażymy jeszcze całość do czasu, aż sos się nam trochę zredukuje. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron i posypujemy go świeżo posiekaną natką pietruszki.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Smaczne, chociaż za rybą nie przepadam

    Mi tam odpowiada w 100%

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...