Łosoś w sosie koperkowym

    Co najchętniej jadamy podczas letniego wypoczynku nad morzem? Bezsprzecznie obowiązkową potrawą jest ryba. Niestety częstokroć sposób jej przyrządzania i jakość podanej potrawy pozostawiają wiele do życzenia. Obok wysokich cen smażonej flądry albo pieczonego dorsza zwykle towarzyszy im niezbyt dokładne przygotowanie, często będące przyczyną zatrucia pokarmowego. Nie należy jednak rezygnować z jedzenia ryb. Zamiast kusić się na rybę smażoną w pobliskim barze, lepiej jest kupić surowy produkt i przygotować go samodzielnie. Wydaje ci się, że nie potrafisz przyrządzić smacznej ryby? Czasami wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis, by stać się prawdziwym mistrzem kuchni! Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób na łososia w sosie koperkowym. To wyśmienite danie nie tylko na pewno przypadnie ci do gustu, ale pomoże ci także w zdobyciu uznania kulinarnego wśród bliskich. Nie czekaj i już teraz sięgnij po tajną broń, jaką jest świeży i aromatyczny koperek.

    Dania z koperkiem

    Zanim dowiemy się, jak przygotować łososia w sosie śmietanowo-koperkowym, warto poznać inne propozycje dań z koperkiem. Ta niezwykła przyprawa dostępna jest dzięki łatwemu sposobowi konserwacji przez cały rok, jednak największe właściwości kulinarne posiada właśnie późnym latem. To wówczas najlepiej jest koperek ususzyć albo zamrozić, ponieważ posiada bardzo intensywny zapach, a także niezwykle intensywną barwę. Istnieje wiele potraw z koperkiem, które z łatwością przygotujemy. Chyba najbardziej klasyczną propozycją są młode ziemniaczki gotowane w mundurkach z dodatkiem tej przyprawy – danie proste i niezwykle smaczne. Koper doskonale komponuje się również z innymi młodymi warzywami, jak chociażby kapusta. W trakcie zimy natomiast stanowi atrakcyjny dodatek do dań mięsnych. Wystarczy dodać odrobinę kopru do roladek wieprzowych, pieczonego kurczaka albo gołąbków, by zachwycić smakiem, kolorem i zapachem. Ciekawym pomysłem jest również ryba w sosie koperkowym. Świetnie sprawdzają się tutaj różne gatunki, jednak najbardziej smaczny wydaje się łosoś zanurzony w sosie koperkowym. Przeczytaj poniższy przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tej potrawy.

    Przepis na łososia w sosie koperkowym

    Do zrealizowania przepisu na łososia w sosie koperkowym będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 1 kg łososia,
    • 1 porcja włoszczyzny,
    • 1 pęczek świeżego kopru,
    • 150 ml śmietany,
    • 1 łyżka mąki,
    • sól,
    • sok z cytryny,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Mięso myjemy i porcjujemy. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. W tym czasie obieramy włoszczyznę i kroimy na niewielkie kawałki, możemy także zetrzeć ją na tarce. Warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i przygotowujemy wywar. W tym czasie grillujemy łososia na niewielkim ogniu. Możemy go również usmażyć, uprzednio obtaczając go w mące. Kiedy warzywa będą miękkie, rozrabiamy mąkę z ½ szklanki wody i śmietany. Taką mieszankę dodajemy do wywaru. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy do niego posiekany koperek, a także sól i pieprz do smaku. Rybę podajemy z tak przyrządzonym sosem razem z odrobiną soku z cytryny.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mniam!

    Zamiast lososia byla panga, a efekt koncowy i tak byl doskonaly!

    Jak usmazyc łososia na patelni

    Ile tej wody ma byc dla ugotowania sie wloszczyzny...
    Pózniej dodajemy do nich produkty na sos,wiec nie może byc za dużo zeby sos był w miarę gesty...ale ile?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.