Letnie Wrapy

     

    Wrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie tylko można sobie wymarzyć. I zrobić, oczywiście. Doskonałe na ciepło, na zimno, w całości, czy pocięte „na jeden kęs”. Na obiad, na przekąskę i na finger party. Na lato i na zimę. Krótko mówiąc – smaczne, zdrowe i uniwersalne. Czyli to, co tygryski lubią najbardziej.
     
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 100g wędzonego łososia,
    • 100g sera białego,
    • 4 pomidorki koktajlowe,
    • 1 mała czerwona cebulka,
    • 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku,
    • vinaigrette,
    • sól, pieprz
     
    Tortille podgrzewamy na odpowiednio dużej patelni, aż stanie się miękka. Następnie smarujemy ją serem białym utartym z koperkiem i cebulą. Na tak przygotowaną tortillę nakładamy łososia i pocięte na plastry pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy dość obficie vinaigrettem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 100g mięsa z kurczaka,
    • 60g sałaty lodowej,
    • 1 średni pomidor,
    • ¼ ogórka,
    • guacamole,
    • sól, pieprz
     
    Tortille podgrzewamy, aż stanie się miękka. Kurczaka grillujemy dokładnie, aż nabierze brązowego koloru. Sałatę szatkujemy na bardzo cienkie paski i układamy ją wzdłuż tortilli. Na sałatę kładziemy warstwę guacamole, a następnie plastry pomidora i ogórka. Na całość kładziemy zgrillowanego kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 80g boczku,
    • 60g szynki,
    • 50g sera żółtego,
    • 10ml oliwy z oliwek,
    • 1 średniej wielkości korniszon,
    • ½ pomidora,
    • sałata lodowa,
    • sól, pieprz
     
    Boczek i szynkę mocno grillujemy (tak, aby pojawiły się na nich ślady przypalenia – popularna „kratka”). Na rozgrzana tortillę nakładamy boczek, po czym ser żółty, szynkę, pomidora, a następnie korniszona. Całość podlewamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość sałatą, zwijamy, a następnie grillujemy około 4 minut.
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 60g tuńczyka w oleju,
    • 50g sałaty lodowej,
    • 20g kukurydzy z puszki,
    • 6 czarnych oliwek,
    • ½ pomidora,
    • sos czosnkowy,
    • sól, pieprz
     
    Tuńczyka mieszamy z pociętą na bardzo cienkie plastry sałatą i sosem czosnkowym. Tą pastą smarujemy tortillę. Następnie „oprószamy” ja kukurydzą i poszatkowanymi oliwkami. Na to kładziemy pokrojonego w plastry pomidora i doprawiamy całość solą i pieprzem.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...