Letnie Wrapy

     

    Wrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie tylko można sobie wymarzyć. I zrobić, oczywiście. Doskonałe na ciepło, na zimno, w całości, czy pocięte „na jeden kęs”. Na obiad, na przekąskę i na finger party. Na lato i na zimę. Krótko mówiąc – smaczne, zdrowe i uniwersalne. Czyli to, co tygryski lubią najbardziej.
     
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 100g wędzonego łososia,
    • 100g sera białego,
    • 4 pomidorki koktajlowe,
    • 1 mała czerwona cebulka,
    • 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku,
    • vinaigrette,
    • sól, pieprz
     
    Tortille podgrzewamy na odpowiednio dużej patelni, aż stanie się miękka. Następnie smarujemy ją serem białym utartym z koperkiem i cebulą. Na tak przygotowaną tortillę nakładamy łososia i pocięte na plastry pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy dość obficie vinaigrettem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 100g mięsa z kurczaka,
    • 60g sałaty lodowej,
    • 1 średni pomidor,
    • ¼ ogórka,
    • guacamole,
    • sól, pieprz
     
    Tortille podgrzewamy, aż stanie się miękka. Kurczaka grillujemy dokładnie, aż nabierze brązowego koloru. Sałatę szatkujemy na bardzo cienkie paski i układamy ją wzdłuż tortilli. Na sałatę kładziemy warstwę guacamole, a następnie plastry pomidora i ogórka. Na całość kładziemy zgrillowanego kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 80g boczku,
    • 60g szynki,
    • 50g sera żółtego,
    • 10ml oliwy z oliwek,
    • 1 średniej wielkości korniszon,
    • ½ pomidora,
    • sałata lodowa,
    • sól, pieprz
     
    Boczek i szynkę mocno grillujemy (tak, aby pojawiły się na nich ślady przypalenia – popularna „kratka”). Na rozgrzana tortillę nakładamy boczek, po czym ser żółty, szynkę, pomidora, a następnie korniszona. Całość podlewamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość sałatą, zwijamy, a następnie grillujemy około 4 minut.
     
    • 1 tortilla pszenna,
    • 60g tuńczyka w oleju,
    • 50g sałaty lodowej,
    • 20g kukurydzy z puszki,
    • 6 czarnych oliwek,
    • ½ pomidora,
    • sos czosnkowy,
    • sól, pieprz
     
    Tuńczyka mieszamy z pociętą na bardzo cienkie plastry sałatą i sosem czosnkowym. Tą pastą smarujemy tortillę. Następnie „oprószamy” ja kukurydzą i poszatkowanymi oliwkami. Na to kładziemy pokrojonego w plastry pomidora i doprawiamy całość solą i pieprzem.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze