Kurczak z brokułami, sposób na dobry obiad

    Kurczak z brokułami to nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy obiad. Przygotujesz go w pół godziny. Wygląda elegancko i nadaje się nawet na obiad z teściami. A ile w nim witamin. Potas, wapń, żelazo, magneaz, kwas foliowy, beta-karoten i jeszcze wieli innych, cennych składników odżywczych. Zeserwuj swojej rodzinie taką witaminową bombę.


    Przygotuj:

    • filet z kurczaka
    • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
    • 1 brokuł
    • czosnek
    • przyprawa do kurczaka
    • oliwa z oliwek


    Krok 1
    Umyj i osusz filet z kurczaka, a następnie pokrój go w kostkę.

    Krok 2
    Wrzuć kurczaka na patelnię z oliwą i podsmażaj go chwilę.

    Krok 3
    Gdy smażony kurczak będzie prawie gotowy, dopraw go czosnkiem granulowanym lub świeżym i przyprawą do kurczaka.

    Krok 4
    Pora na warzywa. Umyj brokuła i podziel go na różyczki, odetnij końcówki fasolki i wszystko gotuj 5 minut.

    Krok 5
    Przełóż warzywa na patelnię z kurczakiem i podsmażaj przez chwilę.

    Krok 6
    Możesz urozmaicić kurczaka z warzywami, dodajac pieczarki i paprykę.

    Krok 7
    Kurczak z brokułami, czyli dobry obiad gotowy. Smacznego!

     

     



     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Pyszny byl obiad :) brokuly z kurczakiem fajne polączenie . Czytalam gdzies ze dobry jest kurczak z kalafiorem i bulką tarta :) chyba trzeba to wyprobowac.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...