Kurczak po hawajsku

    I chociaż dziś, udając się do sklepu, możemy kupić dowolny gatunek mięsa, to właśnie drób jest najczęściej przez nas wybierany. Trzeba przyznać, że niektórzy nawet obawiają się jego powszechnej obecności i widok kabanosów z kurczaka wprawia ich w ogromne zdziwienie. Z drugiej jednak strony trudno jest nie docenić jego niezwykłych właściwości. Większość z nas zwraca szczególną uwagę na delikatną strukturę drobiu oraz jego subtelny smak. Inni z kolei cenią sobie mięso z kurczaka głównie z uwagi na łatwość jego przygotowywania. Natomiast osoby szczególnie dbające o swoją sylwetkę i starające się nie przybrać kilku zbędnych kilogramów wybierają drób ze względu na małą zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, niższą niż w przypadku innych gatunków mięsa ilość dostarczanych do organizmu kalorii. Z czasem jednak jedzenie pieczonego kurczaka albo kotletów z piersi staje się monotonne. Co zrobić, by nadal cieszyć się wyśmienitymi walorami drobiu? Z pomocą przychodzą receptury inspirowane tradycją kulinarną różnych zakątków świata. Nawiązującą do letniej atmosfery propozycją jest kurczak po hawajsku.

    Hawajska kuchnia

    Zanim dowiemy się, jak przygotować wyśmienitego kurczaka z ananasem inspirowanego kuchnią hawajską, warto jest poznać ją odrobinę bliżej. Otóż ten niezwykle urokliwy zakątek świata stanowi bardzo bogate źródło kulinarnych inspiracji. Jedną z jej rzucających się na pierwszy rzut oka cech jest ogromna różnorodność wpływów, które stanowią dość spójną całość. Taki stan rzeczy jest bezpośrednio związany ze stosunkowo dużą liczbą imigrantów mieszkających na tym terenie. I tak znaleźć można w niej elementy typowo amerykańskie, portugalskie, koreańskie, filipińskie, a nawet japońskie. Oddziałują one nie tylko na sposób przyrządzania potraw, lecz także wzbogacają zestaw produktów stosowany w trakcie ich przyrządzania. Nie dziwi już fakt, że będąc na Hawajach i chcąc spróbować tamtejszej kuchni, możemy spotkać się z amerykańską sałatką makaronową albo hamburgerami. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Nam natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z ananasem, za pomocą którego przygotujemy wyśmienitego kurczaka na słodko.

    Przepis na kurczaka po hawajsku

    Do zrealizowania przepisu na kurczaka po hawajsku będziesz potrzebowała następujących składników:

    Sposób przygotowania:

    Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na porcje. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest obsmażenie kurczaka na oleju. Kiedy już będzie robił się miękki, wystarczy dodać do niego pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i ananasa. Całość powinna dusić się w niewielkiej ilości syropu. Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, należy doprawić całość kurkumą i papryką słodką. Kurczaka podajemy po uprzednim posypaniu potrawy posiekaną natką pietruszki.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    jak bym dała jeszcze trochę chilli...

    Jakie chilli? Nie wszystko musi mieć tylko smak chilli!

    Lubię dania w stylu hawajskim, bo mają słodki akcent. Najczęściej używam ananasów albo brzoskwiń z puszki albo podsmażam pomarańcze na maśle z syropem pomarańczowym i odrobiną miodu.

    a ryz z czym jest ? bo widac ze z tym bylo podane. Troche malo dokladny tez przepis ile tego ananasa bo nie wiem mala puszka? a puszek do wyboru 1500 w sklepie

    kurczak wyszedł suchy

    Zrobiłem dokładnie z tych składników co w przepisie, jednak bez rewelacji. Kurczak suchy nie wyszedł (jak koledze) jednak danie ma mało smaku samo w sobie. Smakuje bardziej jak jakieś danie dla emeryta na diecie. Ogólnie jest do zjedzenia, ale "du*y nie urywa".

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.