Kuchnia śląska

    Cudze chwalicie, swego nie znacie – powiedzenie to jest niezwykle trafne, zwłaszcza w momentach, kiedy to urzeczeni smakiem egzotycznych potraw, rozczulamy się nad ich niesamowitym smakiem i aromatem. Z czasem okazuje się, że tradycja kuchni polskiej kryje w sobie ogrom tajemnic, bowiem jedzenie w Polsce nie ogranicza się do zestawu obiadowego składającego się z ziemniaków, kotleta schabowego i mizerii. Jedną z bardziej charakterystycznych kuchni regionalnych jest kuchnia śląska. Zobacz, jakie potrawy się do niej zalicza, i w jaki sposób je przyrządzić.

    Kuchnia po śląsku

    Śląsk to część terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, która brała udział w jej bogatej i skomplikowanej historii. To także region, jaki wywarł niemałą rolę w dziejach nie tylko polityczno-społecznych, lecz także kulinarnych kraju. Co więcej Śląsk nie stanowi jednolitego terytorium, bowiem w jego obrębie wyróżnić można kilka obszarów o charakterystycznej kulturze, gwarze, strojach. Z uwagi na przedmiot tego artykułu i bogactwa tradycji, wskazana zostanie tylko ta związana ze śląskim jedzeniem.

    Na obecny kształt potraw śląskich wpływ miało kilka czynników. Obok usytuowania geograficznego i częstych przemian politycznych wskazać należy także gospodarcze i społeczne. Z jednej strony więc sąsiedztwo i brak wyraźnej przynależności do któregokolwiek państwa spowodowały, że wiele sposobów przyrządzania posiłków zostało w kuchni śląskiej zaadaptowanych z Niemiec, Austrii, Czech i w końcu z pozostałych regionów Polski. Wysokie i wczesne uprzemysłowienie Śląska wpłynęło także na obfitość i sytość serwowanych tam dań. Poza tym region ten jest ze względu na bogatą historię i konieczność pielęgnowania tradycji w celu utrzymania tożsamości dość konserwatywny. Z uwagi na to wiele z potraw przyrządzanych w dawnych czasach nadal wykonuje się podobnie. Część dań śląskich cieszyła się tak dużym uznaniem, że znalazła miejsce w ogólnokrajowej sztuce kulinarnej. Oto kilka najbardziej znanych tradycyjnych przepisów śląskich:

    Potrawy śląskie

    Śląskie potrawy kulinarne to bardzo szerokie pojęcie mieszczące receptury, z których pochodzenia nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Zaliczyć należy do nich przede wszystkim:

    • żurek – popularną zupę przyrządzaną z zakwasu z mąki; zęsto dodaje się do niego kiełbasę lub grzyby, a jego specyficzny kwaskowaty smak znalazł wielbicieli wśród wielu nacji.
    • pączki – przyrządzanie tych drożdżowych specjałów zawdzięczamy właśnie kuchni śląskiej; obok nich wyrabiane są także bułeczki drożdżowe gotowane na parze.
    • modra kapusta – to warzywny dodatek do potraw o słodko-kwaśnym smaku; bardzo często dodaje się do kapusty jabłko, a całość podawana jest na ciepło.
    • karminadle – to kotlety mielone z mięsa króliczego, wieprzowego, wołowego albo w nowoczesnej wersji z drobiowego.

    Kuchnia śląska do dziś kryje w sobie wiele niedocenianych receptur na stworzenie pysznych, sycących i pożywnych posiłków. To idealne propozycje na przetrwanie długich deszczowych wieczorów, które przygotowują nas na mroźną zimę.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...