Kotlety z kaszy gryczanej - jak zrobić, jak zjeść?

    Kotlety z kaszy gryczanej to świetna propozycja dla wszystkich, którzy mają już dość mielonych. Zdrowe, smaczne i pasują właściwie do wszystkiego. Możesz je zjeść ze swoim ulubionym sosem, gulaszem czy warzywami. Mają też jeszcze jedną zaletę, są bardzo tanie. Wystarczy trochę kaszy, mleka, bułka i jajko. Nie bój się nowych smaków. Spróbuj i daj się zaskoczyć. Pamietaj, że doskonały kucharz potrafi zrobić COŚ z niczego.


    Przygotuj:

    • 2 woreczki kaszy gryczanej
    • szklankę mleka
    • bułkę lub dwie
    • jajko
    • 10 dag sera żółtego
    • małą paprykę
    • sól, pieprz
    • i przyprawy, które lubisz


    Krok 1
    Ugotuj kaszę i ją przestudź.

    Krok 2
    Bułkę namocz w mleku. Mieszanka powinna być bardzo gęsta.

    Krok 3
    Do bułki dodaj jajko i przyprawy.

    Krok 4
    Połącz wszystko z kaszą i formuj kotlety. Powinny być raczej płaskie, wtedy łatwiej będzie je usmażyć.

    Krok 5
    Możesz, ale nie musisz, dodać do kotlecików drobno posiekaną paprykę i ser żółty pokrojony na malutką kosteczkę. Powstaną kotlety z kaszy gryczanej z niespodzianką.

    Krok 6
    Włóż kotlety z kaszy gryczanej na patelnię i chwilę przysmaż.

    Krok 7
    Podawaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym, gulaszem lub warzywami.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    A co zrobić jak się nie kleją i się rozpadają?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...