Kotlety z jajek

    Znasz może lepszy pomysł na śniadanie niż usmażenie pysznej jajecznicy na maśle albo smaczniejszy sposób na tradycyjny obiad od ziemniaków z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem? To chyba obok wielkanocnego gotowania jajek na twardo odbywającego się w masowych ilościach główne sposoby jedzenia jaj, efekty korzystania z których najczęściej można znaleźć na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jajka są dodawane w różnych ilościach do całej masy produktów, o czym doskonale wiedzą osoby, u których wywołują one reakcje alergiczne. Obok tego oprócz produktów wspomaganych ich właściwościami wskazać można potrawy przyrządzane z użyciem znacznej ilości jajek. Jedną z nich są całkowicie bezmięsne kotlety. Jeżeli szukasz pomysłu na urozmaicenie obiadu albo kochasz jajka pod każdą postacią o każdej porze dnia i nocy, przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie potrawy możesz z nich przyrządzić, a także poznasz przepis na kotlety z jajek.

    Potrawy z jajek

    Jajka w diecie człowieka odgrywają niemałą rolę. Nie dość, że jadamy je w różnych postaciach, to również wskazać można kilka rodzajów uwzględniających ich pochodzenie. I tak najczęściej sięgamy po jaja kurze, lecz zdarza się nam jedzenie także jaj przepiórczych, a nawet strusich. Poza tym, jak już wspomniano, można poddawać je chociażby gotowaniu albo smażeniu. Istnieje cały szereg dań, do których są one dodawane dla wzbogacenia smaku, walorów estetycznych i przede wszystkim z uwagi na ich właściwości wiążące. Wskazać tu trzeba wszelkiego rodzaju ciasta, jak na przykład sernik albo babka piaskowa, ale także makarony lub kotlety mielone. Obok tego pojawia się spora grupa potraw z jajek. Okazuje się, że świetnie sprawdzają się na przystawkę jajka faszerowane lub jajka polane majonezem ze szczypiorkiem. Dania z jajek to również wzbogacane nieraz zaskakującymi dodatkami omlety, ciasto jajeczne, jajka w galarecie, jaja w sosie musztardowym, jaja zapiekane z pomidorami czy pasty i sałatki jajeczne. Do tego elitarnego grona zaliczyć trzeba również kotlety z jaj. Okazuje się bowiem, że kotlety mielone z jajek świetnie zastępują ich klasyczną wersję, a nawet posiadają bogatszy smak i przede wszystkim mniej kalorii. Jesteś ciekawa ich smaku? Nie trać zatem okazji i przeczytaj poniższy przepis na kotlety z jajek gotowanych.

    Przepis na kotlety z jajek

    Zanim rozpoczniesz przyrządzanie kotletów mielonych z jajek, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:

    • 10 jajek,
    • świeży szczypiorek,
    • świeży koper,
    • sól,
    • pieprz,
    • 1 bułkę,
    • mleko,
    • bułkę tartą.

    Bułkę należy namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. 8 jajek trzeba ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Następnym krokiem jest drobne posiekanie ugotowanych jajek.

    Dodać trzeba do nich umyte i posiekane szczypior i koper. Do kotletów niezbędne będzie dodanie przemielonej i namoczonej bułki oraz dwóch surowych jaj. Całość trzeba dokładnie wyrobić, soląc i pieprząc do smaku. Następnie wystarczy uformować kotlety i smażyć je na oleju po ówczesnym obtoczeniu w bułce tartej.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mniam-przysmak mojego dzieciństwa

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...