Kotlety z jajek

    Znasz może lepszy pomysł na śniadanie niż usmażenie pysznej jajecznicy na maśle albo smaczniejszy sposób na tradycyjny obiad od ziemniaków z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem? To chyba obok wielkanocnego gotowania jajek na twardo odbywającego się w masowych ilościach główne sposoby jedzenia jaj, efekty korzystania z których najczęściej można znaleźć na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jajka są dodawane w różnych ilościach do całej masy produktów, o czym doskonale wiedzą osoby, u których wywołują one reakcje alergiczne. Obok tego oprócz produktów wspomaganych ich właściwościami wskazać można potrawy przyrządzane z użyciem znacznej ilości jajek. Jedną z nich są całkowicie bezmięsne kotlety. Jeżeli szukasz pomysłu na urozmaicenie obiadu albo kochasz jajka pod każdą postacią o każdej porze dnia i nocy, przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie potrawy możesz z nich przyrządzić, a także poznasz przepis na kotlety z jajek.

    Potrawy z jajek

    Jajka w diecie człowieka odgrywają niemałą rolę. Nie dość, że jadamy je w różnych postaciach, to również wskazać można kilka rodzajów uwzględniających ich pochodzenie. I tak najczęściej sięgamy po jaja kurze, lecz zdarza się nam jedzenie także jaj przepiórczych, a nawet strusich. Poza tym, jak już wspomniano, można poddawać je chociażby gotowaniu albo smażeniu. Istnieje cały szereg dań, do których są one dodawane dla wzbogacenia smaku, walorów estetycznych i przede wszystkim z uwagi na ich właściwości wiążące. Wskazać tu trzeba wszelkiego rodzaju ciasta, jak na przykład sernik albo babka piaskowa, ale także makarony lub kotlety mielone. Obok tego pojawia się spora grupa potraw z jajek. Okazuje się, że świetnie sprawdzają się na przystawkę jajka faszerowane lub jajka polane majonezem ze szczypiorkiem. Dania z jajek to również wzbogacane nieraz zaskakującymi dodatkami omlety, ciasto jajeczne, jajka w galarecie, jaja w sosie musztardowym, jaja zapiekane z pomidorami czy pasty i sałatki jajeczne. Do tego elitarnego grona zaliczyć trzeba również kotlety z jaj. Okazuje się bowiem, że kotlety mielone z jajek świetnie zastępują ich klasyczną wersję, a nawet posiadają bogatszy smak i przede wszystkim mniej kalorii. Jesteś ciekawa ich smaku? Nie trać zatem okazji i przeczytaj poniższy przepis na kotlety z jajek gotowanych.

    Przepis na kotlety z jajek

    Zanim rozpoczniesz przyrządzanie kotletów mielonych z jajek, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:

    • 10 jajek,
    • świeży szczypiorek,
    • świeży koper,
    • sól,
    • pieprz,
    • 1 bułkę,
    • mleko,
    • bułkę tartą.

    Bułkę należy namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. 8 jajek trzeba ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Następnym krokiem jest drobne posiekanie ugotowanych jajek.

    Dodać trzeba do nich umyte i posiekane szczypior i koper. Do kotletów niezbędne będzie dodanie przemielonej i namoczonej bułki oraz dwóch surowych jaj. Całość trzeba dokładnie wyrobić, soląc i pieprząc do smaku. Następnie wystarczy uformować kotlety i smażyć je na oleju po ówczesnym obtoczeniu w bułce tartej.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mniam-przysmak mojego dzieciństwa

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Na wiosnę i lato życzę Wam zatem sporo silnej woli i niebraknącej pomysł...
    Placki ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie, za którym przepadają...
      Obok jajek i wielkanocnych bab z lukrem na świątecznym stole, jak...
    Nie musimy przemierzać tysięcy kilometrów, aby spróbować tureckich dań....
    Jest wiele pomysłów na dania obiadowe, lecz tylko niektóre sprawdzają się...
    Przed chwilą mogliśmy dowiedzieć się czegoś na temat pochodzenia jednego z...
    Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach....
      Żadne finger – party nie może się obejść bez dobrych dipów. W...
    Ratatouille (czyt. Ratatuj) sporej części z Was kojarzyć może się z tytuł...
    Łosoś z fasolką szparagową – to przepis dla ciebie, jeśli masz ochot...

    Ostatnie komentarze