Kotlet po cygańsku

    Stale obniżająca się temperatura sprawia, że coraz chętniej sięgamy po sycące i konkretne potrawy. Klasykiem w każdym polskim domu jest kotlet schabowy. Jest to propozycja dość prosta, lecz niezawodna i przez wielu uznawana za niezastąpioną. Najprostszym sposobem na jego urozmaicenie jest zmiana dodatków. I tak obok gotowanych ziemniaków mogą pojawić się ich smażone bądź pieczone odpowiedniki, natomiast sałatę ze śmietaną doskonale zastąpi mizeria, ogórki konserwowe bądź marynowane grzyby. Jednak również sam kotlet schabowy wcale nie musi być nudny. Niektórzy jego wielbiciele twierdzą, że przygotowanie idealnego kawałka mięsa wiąże się z dużymi umiejętnościami i doświadczeniem. Już teraz poświęć chwilę, by dowiedzieć się, co jeszcze możesz zrobić, aby schabowy był smaczniejszy. W poniższym artykule znajdziesz również informacje dotyczące tego, jak przygotować wyśmienity kotlet po cygańsku.

    Idealny schabowy

    Z jednej strony przygotowanie kotleta schabowego nie jest trudne, jednak jeżeli chcemy, by smakował on naprawdę dobrze, trzeba przestrzegać kilku wskazówek. Po pierwsze przygotowywanie kotleta ze schabu powinno opierać się na wyborze odpowiedniego kawałka mięsa. Schab powinien być dość chudy, jednak przede wszystkim świeży. Jeżeli mięso jest śliskie bądź posiada dziwny kolor albo zapach, koniecznie musimy zrezygnować z jego zakupu. Zupełnie inaczej smakuje również schabowy kotlet wykonany ze świeżego mięsa niż ten przyrządzony z mięsa mrożonego. Kolejnym krokiem jest odpowiednie rozbicie kawałków mięsa. Tłuczek najlepiej jest owinąć folią, trzeba jednak uważać, by nie zrobić nim dziur w schabie. Następnie należy przygotować chrupiącą panierkę. Najczęściej wykonuje się ją z bułki tartej i jajka, chociaż nierzadko dodaje się do niej płatki kukurydziane, sezam bądź orzeszki włoskie. Schab powinien być smażony na dość dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wskazówki te warto wykorzystywać nie tylko podczas przyrządzania tradycyjnego schabowego, lecz również robiąc kotlety po cygańsku. Nie czekaj i już teraz dowiedz się, jak je przygotować.

    Kotlet schabowy po cygańsku

    Do zrealizowania przepisu na kotlet cygański będziesz potrzebowała następujących składników:

    Sposób przygotowania:

    Mięso rozbijamy tak jak na tradycyjne kotlety schabowe. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w piórka. Połowę warzyw układamy w żaroodpornym naczyniu. Następnie kładziemy na nie kawałki mięsa i przykrywamy pozostałą porcją warzyw. Kolejnym krokiem jest dolanie do dania 1 szklanki bulionu warzywnego. Następnie wystarczy całość posypać startym żółtym serem i posmarować odrobiną majonezu. Całość pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Kotlety po cygańsku idealnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami, a także gotowanymi na parze warzywami.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Dziwny pomysł ale próbuję.. zobaczymy co wyjdzie z tego;)

    Dla mnie spoko smak!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...