Kotleciki ryżowe

    Na pewno zauważyłaś, że w ciągu ciepłych dni nasz organizm ma ochotę na zupełnie inny rodzaj jedzenia niż w czasie zimy. Warzywa, owoce czy lekkie potrawy obiadowe będą królowały na naszych stołach w najbliższych miesiącach. Co możesz zrobić, by zamienić dobrze znane kotlety mielone na lekki i ciekawy odpowiednik w tym czasie? Z pomocą przychodzą tutaj różnego rodzaju pomysły na dietetyczne wegetariańskie potrawy. Czasami wystarczy tylko trochę zmodyfikować dobrze znane nam dania, by wyczarować coś naprawdę smacznego w zupełnie innym stylu. Jednym z produktów, po który z chęcią sięgają nie tylko wegetarianie jest ryż. Chodzi tu nie tylko o to, że z powodzeniem zastępuje on ziemniaki czy też makaron. Bardzo dobrze sprawdza się on także w przepisach, gdzie występuje zamiast mięsa. Jednym z nich jest receptura przygotowania kotlecików z ryżu bardzo przypominających nasze poczciwe kotlety mielone. Przeczytaj poniższy artykuł, a nie tylko poznasz ten niezwykły przepis, lecz także dowiesz się o innych pomysłach na potrawy z ryżem.

    Potrawy z ryżem

    Ryż, podobnie jak ziemniaki czy makaron, jest w naszej diecie przede wszystkim źródłem skrobi. Jednakże traktowanie go jako „wypełniającego” dodatku do takich smakołyków jak zrazy wieprzowe czy kotlety schabowe byłoby krzywdzące. I chociaż produkt ten nie cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, jak ma to miejsce chociażby w kuchni azjatyckiej, to wystarczy poznać niektóre jej przepisy, by przekonać się o jego wielofunkcyjności. Różnorodność możliwości przygotowania potraw z ryżem zwiększa się, gdy uświadomimy sobie istnienie różnych jego odmian. Zupełnie inny gatunek dodajemy do risotto niż na przykład sałatek. Dobrze sprawdza się on także w postaci dań z ryżem zapiekanym. Wskazać można tu propozycje na słodko, jak ryż z jabłkami i bitą śmietaną, czy w wydaniu słonym z dodatkiem mielonego mięsa i pieczarek. Tego typu produkt dodajemy na przykład do zupy pomidorowej, choć i sushi bez niego trudno sobie wyobrazić. Innymi smacznymi pomysłami na ryż jest przygotowanie faszerowanych warzyw bądź zapiekanki z grzybami. Możliwości jest bardzo dużo i nierzadko zaskakują one swoją pomysłowością. Jednym z ciekawszych pomysłów jest przepis na kotlety z ryżu. Są one niezwykle łatwe w przygotowaniu, a z ochotą sięgniemy po lekkie kotleciki wegetariańskie w czasie lata. Nie czekaj do ostatniej chwili i już teraz poznaj recepturę przyrządzania kotletów z ryżu.

    Przepis na kotlety z ryżu

    Do przygotowania kotlecików ryżowych będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 2 torebki ryżu białego,
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki mąki,
    • bułka tarta,
    • sól,
    • pieprz,
    • olej,
    • 10 dag sera żółtego startego.

    Sposób przygotowania:

    Ryż należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i studzimy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ryżu w misce razem z mąką, serem i jajkami. Ze składników tych wyrabiamy jednolitą masę, którą przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy z niej niewielkie kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Teraz wystarczy już tylko usmażyć je na oleju albo upiec na grillu. Na początku będą one potrzebowały wysokiej temperatury, by później smażyć się na średnim ogniu.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mniam!

    Fajne, inne, smaczne!

    Potrzeba aż tyle jajek? Można je czymś zamienić?

    Na prawdę polecam, pyszne danie !!!

    Wygląda bardZo dobrze.

    Czym można zastąpić jajka by danie było wegańskie ?

    poprotu poezia poprosz wiecej propozycij na meil

    pomysł wydaje sie fajny, ale zastanawiam się z czym można takie kotleciki podawac? :)

    PYSZNE naprawde niebo w gębie a że lubie na słodko to dodałam odrobine cukru i jak dla mnie super :)

    smarzenie na tłuszczu to zbyt kaloryczne chyba

    smażyć można na maśle a zamiast jajek można dać banana, 1/2 banana = 1 jajko:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...