Koktajl z awokado

    Wydaje się, że nie zawsze doceniamy smak i możliwości kulinarne, jakie dają nam owoce. Niektórzy twierdzą, że smakują one najlepiej, gdy są zjadane zaraz po zerwaniu z krzaka, w czym może być sporo prawdy. Na pewno pamiętasz wyśmienity smak truskawek albo porzeczek, które bezpośrednio trafiały do twojej buzi, by stać się źródłem prawdziwej kulinarnej przyjemności. Co jednak z owocami, które spotkać możemy tylko w sklepach? I chociaż istnieje teoria, zgodnie z którą powinniśmy jeść tylko to, co rośnie w naszym rejonie, to jednak wydaje się, że słuszniejsze jest czerpanie z feerii smaków i kolorów pochodzących z całego świata. Najlepszą wskazówką jest tutaj rozwaga i złoty środek, a nie wstrzemięźliwość. Warto zatem sięgać po owoce egzotyczne, których co prawda nie mamy przyjemności jeść prosto z krzaka, ale dzięki kilku trikom możemy sprawić, że na długo zapamiętamy ich wyjątkowy smak. Jeżeli myślałaś o tym, by włączyć do swojej diety więcej owoców albo też po prostu lubisz je jeść, poświeć chwilę i przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego więcej na temat owoców awokado, a także poznasz recepturę przyrządzania z nich koktajlu.

    Owoc awokado

    Chyba każda z nas podczas zakupów spotkała się z awokado. Ten egzotyczny owoc pochodzi z rejonu Meksyku, gdzie występuje w stanie naturalnym. Posiada on nie tylko wyjątkowy i charakterystyczny smak, lecz także imponujący wygląd. Duża zielona jagoda o żywym kolorze świetnie nadaje się na ozdobę naszej kuchni czy stołu. Oprócz tego wskazać można kilka rodzajów odmian różniących się między sobą nie tylko wyglądem, lecz także wartościami odżywczymi. Trzeba jednak już na początku zaznaczyć, że owoc awokado nie jest typowy w smaku. Ten, kto spodziewa się słodyczy zbliżonej chociażby do melona albo arbuza, może się mocno rozczarować. Jedną z głównych właściwości awokado jest duża zawartość tłuszczu. W jednym owocu ¾ wartości kalorycznej dostarczają same tłuszcze jednonienasycone. Oprócz tego po skorzystaniu z przepisów na awokado dostarczysz swojemu organizmowi znaczną ilość błonnika, witamin z grupy B, E, K, a także potas. Z tego względu część osób decyduje się na zastąpienie masła właśnie awokado, zwłaszcza że udowodniono, iż takie postępowanie zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Co ciekawe, na bazie awokado można przygotować wiele posiłków, w czym z oczywistych względów przoduje kuchnia meksykańska. Interesujące jest także to, że zazwyczaj awokado serwuje się w postaci surowej. Gotowanie jest możliwe tylko w przypadku niektórych odmian. Jaki jest najłatwiejszy sposób na awokado? Zobacz, jak na jego bazie zrobić pyszny koktajl owocowy.

    Przepis na koktajl z awokado

    Do zrealizowania przepisu na koktajl z awokado będziesz potrzebowała:

    • 2 dojrzałych owoców awokado,
    • 1 małej limonki,
    • 2 łyżek cukru,
    • 4 kostek lodu.

    Sposób przygotowania:

    Owoce awokado obieramy ze skórek i wyjmujemy z nich pestki. Następnie wystarczy pokroić je na niewielkie kawałki i rozdrobnić w blenderze. Kolejnym krokiem jest dodanie soku wyciśniętego z 1 limonki. W przeciwnym razie owoc stanie się ciemny. Teraz wystarczy dodać cukier i kawałki lodu, a następnie wszystko zmiksować. Opcjonalnie możemy dołożyć odrobinę świeżej kolendry.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ciekawe, ale czy nie jest on zbyt mdły? Robiliście już?

    Dobry, ale ile to musi być kalorii:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...